BIVŠI AMBASADOR MONTGOMERI: Kosovska vojska ne sme da postoji!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beograd — Srbija ni po cenu EU integracija ne treba da se saglasi sa formiranjem kosovske vojske, kaže bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri.

 

“Što je mnogo, mnogo je”, uzvratio je Montgomeri na pitanje Tanjuga kako vidi poruke koje je u Beogradu izneo zvaničnik Stejt departmenta Ves Mičel, uključujući i otvorenu podršku SAD vojsci Kosova.

Srbija treba da insistira na prvobitnim pozicijama Zapada po pitanju kosovske vojske – a to je snažno protivljenje svakom njenom obliku.

 

Montgomeri podseća da je i sam više godina bio uključen u kosovsko pitanje i da se odlično seća koliko se Zapad snažno opirao bilo kakvom formiranju vojske Kosova.

Advertisements

“Odlično smo znali da će u njenom sastavu biti bivši borci OVK i da je formiranje istinski multietničkog sastava nemoguće. Nije slučajno da to brani i kosovski ustav“, kaže Mongtomeri za Tanjug.

 

Zbog toga, kaže on, “sa ogromnim žaljenjem vidim da su kosovski Albanci ‘otupili oštricu tog otpora’ i da smo promenili stav i počeli nerado da prihvatamo te oružane snage“, kaže bivši američki diplomata.

 

On upozorava da se u isto vreme dozvoljava da ZSO bude “ni na nebu ni na zemlji“.

“Moj savet srpskoj vladi bio bi da kaže:’ Ne, ne i ne’. I da drži Zapad na početnim pozicijama u vezi sa kosovskom vojskom. Ukoliko to znači kraj napretka u procesu pristupanja EU, onda neka bude tako“, poručuje Montgomeri.

 

B92

Advertisements

error: