BITCOIN SE PODELIO 70 PUTA! Na osnovu njega došle su nove kriptovalute

Podeli vest sa drugima!
  • 5
    Shares

Advertisements

Kako se odvija tehnološki razvoj Bitkoina? Koliko novih vrsta Bitkoina je nastalo iz prvobitne verzije?

 

Bitcoin se, kao i druge kriptovalute, nalazi u procesu neprekidnog tehnološkog razvoja.

Koncept bitcoina kao prve kriptovalute a zatim i svih drugih zasnovan je na platformi otvorenog programskog koda. Otvoreni kod znači da je svima dostupan i da ga svako, već prema svom nahođenju i svojim potrebama, može dalje modifikovati. Kompletan programski kod za bitcoin se može pronaći na razvojnoj platformi GitHub kao i programski kod za sve druge kriptovalute.

 

Svako od nas može slobodno da pristupi programskom kodu na GitHubu a zatim da izvrši programske izmene i tako kreira novu kriptovalutu, o čemu smo pisali u jednom od prethodnih članaka.

Kreiranje nove verzije otvorenog koda modifikovanjem prethodnog naziva se forking (eng. fork = viljuška, račva). Izraz se odomaćio i kod nas i u smislu kriptovaluta misli se na kreiranje nove valute. Kako bi se olakšalo da se kreiranjem nove kriptovalute bave i korisnici koji nemaju mnogo programerskog znanja postoje softverski alati koji nam u tome pomažu.

Advertisements

Jedan od najpoznatijih je Forkgen koji uz malo našeg truda automatski kreira novu kriptovalutu. Zapravo se formira nova grana blokčejna koja započinje poslednjim blokom u prethodnom lancu a započinje prvim blokom u novom lancu. Tehnološki je relativno jednostavno ali dalji postupak promovisanja nove kriptovalute zahteva veštinu i poslovnu preduzimljivost.

 

Bitcoin je do sada imao skoro 70 deljenja osnovne verzije! Neke od valuta koje su nastale iz primarne verzije su: Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG), BitCore (BTX), Bitcoin Private (BTCP), Bitcoin Diamond (BCD), Super Bitcoin (SBTC), BitcoinX (BCX), CLAMs (CLAM), Segwit2X (B2X) i mnoge druge.

 

TELEGRAF.RS

Advertisements