BITCOIN SE PODELIO 70 PUTA! Na osnovu njega došle su nove kriptovalute

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Kako se odvija tehnološki razvoj Bitkoina? Koliko novih vrsta Bitkoina je nastalo iz prvobitne verzije?

 

Bitcoin se, kao i druge kriptovalute, nalazi u procesu neprekidnog tehnološkog razvoja.

Koncept bitcoina kao prve kriptovalute a zatim i svih drugih zasnovan je na platformi otvorenog programskog koda. Otvoreni kod znači da je svima dostupan i da ga svako, već prema svom nahođenju i svojim potrebama, može dalje modifikovati. Kompletan programski kod za bitcoin se može pronaći na razvojnoj platformi GitHub kao i programski kod za sve druge kriptovalute.

 

Svako od nas može slobodno da pristupi programskom kodu na GitHubu a zatim da izvrši programske izmene i tako kreira novu kriptovalutu, o čemu smo pisali u jednom od prethodnih članaka.

Kreiranje nove verzije otvorenog koda modifikovanjem prethodnog naziva se forking (eng. fork = viljuška, račva). Izraz se odomaćio i kod nas i u smislu kriptovaluta misli se na kreiranje nove valute. Kako bi se olakšalo da se kreiranjem nove kriptovalute bave i korisnici koji nemaju mnogo programerskog znanja postoje softverski alati koji nam u tome pomažu.

Advertisements

Jedan od najpoznatijih je Forkgen koji uz malo našeg truda automatski kreira novu kriptovalutu. Zapravo se formira nova grana blokčejna koja započinje poslednjim blokom u prethodnom lancu a započinje prvim blokom u novom lancu. Tehnološki je relativno jednostavno ali dalji postupak promovisanja nove kriptovalute zahteva veštinu i poslovnu preduzimljivost.

 

Bitcoin je do sada imao skoro 70 deljenja osnovne verzije! Neke od valuta koje su nastale iz primarne verzije su: Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG), BitCore (BTX), Bitcoin Private (BTCP), Bitcoin Diamond (BCD), Super Bitcoin (SBTC), BitcoinX (BCX), CLAMs (CLAM), Segwit2X (B2X) i mnoge druge.

 

TELEGRAF.RS

Advertisements

error: