BIĆE KAZNI – KREĆU KONTROLE! Morate da prijavite podstanare državi

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beograd — Pre tri dana je istekao rok za upis u Registar stambenih zajednica.

 

Novi upravnici zgrada kao prvi posao moraće da popišu sve stanove, lokale, garaže, kao i sve žitelje stambenih zgrada.

 

Po slovu zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, upravnici su dužni da popišu i zajedničke delove objekta. Moraće ažurno da vode i evidenciju o vlasnicima stanova i njihovim podstanarima, kao i o firmama koje iznajmljuju stambeni prostor.

 

Upravo ova odredba izazvala je paniku među onim stanodavcima koji ne prijavljuju podstanare i za taj profit ne plaćaju porez. Komšija (upravnik) komšiji više ne sme da gleda kroz prste. Ukoliko upravnik ne prijavi stanara, preti mu kazna od 5.000 do 150.000 dinara, jer ostali stanari mogu o ovome da obaveste komunalnog inspektora.

Advertisements

Državne institucije, kao što je Poreska uprava, koje se građani najviše plaše, moći će da traže podatke od upravnika zgrade ili lokalne samouprave.

 

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara kazniće se stanar zgrade ako ne obezbedi pristup samostalnom delu objekta osobama koje u skladu sa posebnim propisima redovno održavaju i kontrolišu funkcionalnost mreže, odnosno transformatorske stanice, instalacija. Pet crvenih platiće i izabrani upravnik koji ne podnese prijavu za upis stambene zajednice i upravnika u roku od 15 dana od prve sednice skupštine, odnosno promenu upravnika i registraciju.

B92

Advertisements

error: