BIA UPOZORAVA! – Islamisti najavili KRVAVU 2018. GODINU za Srbiju!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Specijalnu brigadu će činiti pripadnici različitih jedinica koji će biti najbolje opremljeni i aktivni, tako da će moći odmah da reaguju u kriznoj situaciji.

Zbog pojačanog rizika od izazivanja sukoba na Balkanu i sve izraženije opasnosti od terorizma, prvenstveno zbog povratka velikog broja islamskih džihadista poreklom sa ovih prostora koji su ratovali za Islamsku državu (ISIS), Vojska Srbije sprema odgovor u vidu specijalnih snaga za brzo reagovanje u kriznim situacijama.

 

Bezbednosne službe EU i zapadnog Balkana procenjuju da je od pojave Islamske države na Bliski istok otišlo da ratuje oko 1.000 ljudi sa ovih prostora, od kojih se oko 300 vratilo u matične zemlje. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković najavio je da su Vojsci preko potrebne snage za rešavanje svih bezbednosnih izazova koje mogu za rekordno kratko vreme da otklone problem i spreče njegovo širenje.

 

Rizik od sukoba

– Na Balkanu postoji veliki rizik od izazivanja sukoba. Važno je da raspolažemo jedinicama koje mogu efikasno da reaguju u kriznim situacijama. Napravićemo zato veću formaciju ovih snaga. Biće najbolje opremljene i podržane helikopterskim jedinicama. To je razlog za nabavku helikoptera, koje ćemo naoružati i opremiti za borbena dejstva – najavio je Diković.

Advertisements

 

Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da Vojska Srbije mora da ima snage za brzo reagovanje, koje moraju uvek da budu popunjene ljudstvom i materijalom.

– Tendencija ide ka stvaranju jedne komande koja objedinjava snage za brzo reagovanje. I sad Vojska Srbije ima te jedinice, ali su one pod različitim komandama. To bi trebalo da bude jedna brigada koja bi, da bi bila efikasna, trebalo da ima u svom sastavu mehanizovani, pešadijski, tenkovski i artiljerijski element, delove specijalnih snaga, izviđače, atomsko-biološko-hemijsku odbranu, inženjeriju, helikoptere za vertikalni manevar i vatrenu podršku.

 

Potrebno je obezbediti da ove snage imaju prioritet i Vojska Srbije je naručila šest „Erbasovih“ helikoptera „H145M“, koje koriste nemačke specijalne snage. Posedujemo i dva transportna helikoptera „MI-17“, a najavljena je kupovina još šest – objašnjava Radić i dodaje da je za tu formaciju.

KURIR

Advertisements

error: