BEZ RAKETA! Led napravio Srbiji štetu 50 miliona evra!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

U opštini Topola završena je preliminarna procena štete prouzrokovane elementarnim nepogodama koja će, kako se očekuje, preći 20 miliona evra. Procena štete na voću, povrću i usevima je 16,5 miliona evra. Završava se i procena štete na infrastrukturi i objektima tako da će, prema rečima nadležnih, ukupna visina štete preći 20 miliona evra.

 

– Do polovine sledeće nedelje će u dinar sve biti poznato, ogroman je posao popis svake štete pojedinačno sa unosom veličine i katastarskog broja svake parcele – rekao je predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović.

Jovanović je naveo da je jutros bio u kontaktu sa premijerkom Anom Brnabić i da će ona uskoro, za sedam do deset dana, primiti delegaciju opštine Topola.

 

– Čekamo samo konačne rezultate precizne štete (ukupne i pojedinačne) da bismo imali o čemu konkretno da pričamo u vezo sa pomoći za saniranje posledica – kazao je Jovanović.

Osim pomoći, poljoprivrednici će razgovarati i o tri ključne teme za budućnost opštine Topola i poljoprivredne proizvodnje.

 

– Prva tema je rad i funkcionisanje protivgradne zaštite, ko je zatajio u svemu ovome, da se ne ponovi slična situacija i naredne godine, zbog toga će sastanku prisustvovati direktor RHMZ Jugoslav Nikolić – rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, druga tema je zahtev za reprogram poljoprivrednih kredita za sva ugrožena domaćinstva koja su ih podigla za ovu godinu a koje sada ljudi nemaju od čega da ih vrate.

Advertisements

– Treća i veoma važna stvar jeste da se oko osiguranja i protivgradnih mreža postigne sporazum sa Vladom da se od sledeće godine uključi sa dodatnim podsticajima za sva ugrožena područja povoljnim sredstvima, da se ponude krediti za protivgradnu mrežu (predlog je na deset godina) i da se promeni zakon o osiguranju poljoprivrednih proizvoda. Kako bi se i drugačije vršio obračun polisa osiguranja i procena štete. Do sada je sve to išlo na štetu seljaka – navodi Jovanović.

 

Posle konsultacija sa meštanima koji su u svojim domaćinstvima pretrpli štetu i predsednicima mesnih zajednica odlučeno je da iz sela Jarmenovci, Vinča, Trešnjevica, Belosavci i Plaskovac na razgovor sa premijerkom Brnabić ode po jedan predstavnik sela.

 

Ispred sela Jarmenovci to će biti Saša Savić, voćar kome je u nevremenu nastradalo više od 10 hektara voća. Inače u Jarmenovcima grad je bio veličine oraha. Savić će govoriti najviše o osiguranju.
Selo Trešnjevica predstavljaće Dragan Nikolić koji na svojoj farmi ima više od 60 grla stoke kao i 15 hektara voća. Štete su velike i kod ovog domaćina ali i u celom selu.

Procenjuje se da je na čitavoj teritoriji Srbije napravljena šteta od oko 50 miliona evra!

 

 

AUTOR TEKSTA: Srbija Danas / Dnevni Žurnal

Advertisements

error: