BEOGRADSKI IZBORI: Ko će iz opozicije pobediti Aleksandra Vučića!?

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beogradski izbori se bliže. Mart postaje polako opsesija gotovo svih političkih partija u Srbiji. Svi žele da imaju svoje ljude u vlasti u Beogradu.

 

Ipak teško je proceniti ko bi mogao da parira Vučiću, s obzirom da većina političara nije još sakupila dovoljno potpisa za kandidaturu. Idemo redom.

 

Aleksandar Vučić Nije se kandidovao za gradonačelnika. Kao prvog na izbornoj listi stavio je uglednog srpskog doktora koji je većini Beograđana nepoznat. Pretpostavlja se da će Vučićev kandidat i pobediti na izborima s obzirom na dosadašnje rezlutate i istraživanja ali i zahvaljujući velikim resursima i organizovanim ljudima.

 

Aleksandar Šapić – Predsednik opštine Novi Beograd. Ozbiljan kandidat za gradonačelnika, barem sudeći po istraživanjima i aneketama. Šapić je svoju sportsku prošlost umeo da iskoristi i u političke svrhe i marketing, a i to što je do sada odbijao da sarađuje sa SNS mu je donelo dodatne poene.  Ozbiljniji politički analitičari smatraju da nije realno da postane gradonačelnik ali da je sasvim izvesno da će dobiti nekoliko odborničkih mesta u Skupštini Beograda.

Dragan Đilas – Ovo ime je svima poznato u Beogradu. Nekadašnji adut Demokrata i bivši gradonačelnik Beograda ponovo se vraća u politiku na velika vrata. Podržali su ga Vuk Jeremić i ogroman broj manjih pokreta i sindikata. Ipak bivše mu “kolege” iz DS-a ne idu niz ruku, pa će tako ostati uskraćen za podršku svoje bivše stranke. Đilas je svakako trenutno najveća pretnja po Vučića i osoba koja će verovatno posle SNS liste osvojiti najviše glasova. Dobiće kao i Šapić odbornička mesta.

 

Dragan Šutanovac – Predsednik Demokrata trebalo bi da bude gradonačelnik Beograda ukoliko narod podži stranku koja je nekada činila vlast u prestonici. Ipak tako nešto je malo moguće. Sam Šutanovac je kako mnogi smatraju “oštećena roba” a njegovo ime se javljalo i u mnogim aferama koje doduše nisu isterane do kraja na sudovima. Pretpostavlja se da će dobiti nekoliko odborničkih mesta ali pre svega zbog bogate i slavne prošlosti DS-a.

ŠAPIĆ ZADAJE UDARAC!?

Nikola Sandulović –  Političar koji već izvesno vreme pokušava da se probije u prve redove. Sandulovićeva Republikanska partija dobila je omanji priliv novih aktivista nakon pobede američkih republikanaca i Trampa. Pomenuta partija za sada nema parlamentarni status pa mnogi smatraju da je to velika marketinška mana za Sandulovića. Ujedno sam Sandulović retko se prikazuje u domaćim medijima. Analtičari smatraju da postoji mogućnost da dobije jedno odborničko mesto u Beogradu ali da je mesto gradonačelnika za sada nemoguće. Sandulović ipak kako saznajemo još nije skupio dovoljno potpisa za izbornu listu pa je sve na čekanju. 

Advertisements

MIRKOVIĆ MORA DA SE UDRUŽI SA NEKIM!?

Saša Mirković – Nekadašnji saradnik Aleksandra Vučića takođe će se najverovatnije kandidovati za gradonačelnika. Ipak ovo za sada nije sasvim sigurno jer nigde javno nije istaknuto gde i kad građani mogu da daju svoje potpise za kandidaturu. Ipak, uprkos tome sam Mirković je u ranijem periodu najavio da će se kandidovati i da će se sukobiti sa svojim dojučerašnjim saradnicima u SNS. Bio je kandidat Narodnog Radničkog Pokreta koji se po svemu sudeći povukao sa izbora, pa se postavlja pitanje da li je Mirković odustao od kandidature ili će  biti nezavisni kandidat!? Analitičari nisu naklonjeni Mirkoviću. Procenjuju da bi mogao dobiti izvesni broj glasova ali samo ukoliko se udruži sa još nekim pokretom ili političkom figurom. Za sada to nije na pomolu.

DAČIĆEVOG KANDIDATA ĆEMO NAKNADNO OBRADITI.

Marko Bastać – Ovaj momak relativno je nepoznat srpskoj političkoj javnosti ali je solidno zastupljen na beogradskoj sceni. Ne zna se za sada odakle crpi finansije i da li ima sakrivenog saradnika u vlasti i opoziciji ali se pretpostavlja da je Marko osoba koja će dobiti samo određeni broj glasova. To ipak neće biti dovoljno za odbornička mesta. Bastać je odlučio da televizijski marketing i bilbordi neće biti njegov pristup kampanji ali je zato neprestano viđen na terenu kako skuplja potpise i razgovara sa građanima.

 

Saša Radulović – Boško Obradović – Ovaj po svemu sudeći neobičan dvojac odlučio se na hrabar korak. Pre svega zato što bi ovom koalicijom mogli da nanesu štetu svojim strankama. Stranka centra i same desnice (Dveri) izlaze zajedno na izbore ali se ne zna tačno ko će na kraju biti kandidat i njihov čovek. Analitičari smatraju da zasebno ne bi mogli da osvoje puno glasova, što i sami znaju pa je ova koalicija pravo rešenje jer bi na taj način mogli da dobiju nekoliko odborničkih mesta.

 

Napomena: Ostale kandidate i one koji bi to mogli biti i dalje analiziramo.

 

Izvor: Dnevni Žurnal – Marko Mićanović, Jelica Berić, Dragan Romčević

 

 

Advertisements

error: