BEOGRAD NA VODI – POSAO VEKA NA KORAK OD PROPASTI: Arapi digli ruke!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Zemljište u Savskom amfiteatru je puno vode, zbog čega bi zgrade kasnije mogle da počnu da se urušavaju. Potrebna su dodatna novčana ulaganja da bi se to rešilo, ali je Arapima to neisplativo. Kinezi imaju tehnologiju za ispumpavanje vode.

 

Projekat „Beograd na vodi“, koji aktuelna vlast predstavlja kao „posao veka“, nalazi se na korak od propasti, a glavni krivci za to mogli bi da budu Arapi, koji uveliko razmišljaju da se povuku iz zajedničkog posla sa Srbijom jer su shvatili da je posao potpuno finansijski neisplativ, otkriva Kurir. Već su, kako saznajemo, u toku pregovori s Kinezima, s novim investitorima.

 

Glavni razlog neuspeha je zemljište koje nije adekvatno za ovakav megalomanski projekat, na šta su ukazivali i brojni stručnjaci.

 

– Zemljište u Savskom amfiteatru je puno vode, nije dobro urađena drenaža, pa sve to stvara velike probleme, zbog čega bi, ako se sve na vreme ne uredi, čak i zgrade kasnije mogle da počnu da se urušavaju, pucaju i tonu. Potrebna su dodatna novčana ulaganja da bi se to rešilo, ali je Arapima to neisplativo. Oni se nisu nadali ovakvim uslovima gradnje i tako lošem kvalitetu zemljišta, pa sada nameravaju da se povuku – priča izvor Kurira i dodaje:

Advertisements

– Arapi su već razgovarali s određenim kineskim kompanijama, kojima žele da prodaju svoj udeo u srpsko-arapskom preduzeću „Beograd na vodi“. Velike su šanse da bi, umesto njih, u ovaj projekat mogli da se uključe Kinezi, koji imaju tehnologiju za ispumpavanje vode. No, sve je još neizvesno i dok se to ne reši, što bi moglo i da potraje, čitav projekat je u krizi i na korak od propasti – kaže izvor Kurira.

 

A da strah od pucanja i potonuća zgrada u „Beogradu na vodi“ nije bezrazložan pokazuje i slučaj urušavanja dela obale na Savskom šetalištu. Naime, deo obale koji su radnici počeli da popločavaju urušio se, što dovoljno govori o kvalitetu zemljišta.

 

Prema rečima Gorana Rodića, potpredsednika Građevinske komore Srbije, sve i da pumpe koje ispumpavaju vodu rade 24 sata dnevno, voda će, kada one prestanu s radom, sve da poplavi i „onda ćemo bukvalno da dobijemo Beograd na vodi“.

– Tu ima mnogo stvari da se radi. Taj neko ko je radio projekat morao je sve da predvidi, pa i urušavanje (dela obale, prim. aut.). Vidite, sve može da se reši, ali mnogo više košta. Da pumpe prestanu da rade, sve bi bilo pod vodom za 48 sati – kaže Rodić.

 

KURIR

Advertisements

error: