BANDA VARA NAROD! Isti automobili u Nemačkoj koštaju 600 evra kod nas 4,000!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Vest koja je obradovala srpske vozače nije baš toliko lepa kao što je zvučala u početku

Srbi se raduju svemu što dolazi u Srbiju. Radovali smo se Ikei, a sada je poslednja vest načisto sludela vozače.

Naime, pisalo se da nam sledi masovan uvoz automobila iz Nemačke i da će cene biti znatno niže, predstavljeno je kao da će nam vozila sa Euro 5 motorima biti maltene deljena za džabe.

Nemačka i Švajcarska donele su zakone koji nalažu da se sa njihovih ulica povuku vozila koja nemaju Euro 6 motore. Kako je Nemačka jedna od glavnih izvoznika polovnih vozila za Srbiju, naše tržište bi u narednom periodu mogli da preplave automobili viših klasa po smanjenim cenama, što bi za sobom povuklo i pad cena svih ostalih polovnih automobila.

Radi se o 300.000 automobila koji ne zadovoljavaju najnoviji standard – euro 6. U Nemačkoj najavljuju zabranu vožnje automobila ispod te norme u velikim gradovima, dok u Švajcarskoj takva kola neće moći ni da se registruju.

Advertisements

Prodaja vozila je već počela, a očekuje se da će „raščišćavanje“ u tim zemljama trajati ukupno tri godine.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je kako ćemo u narednom periodu uvoziti kvalitetnije automobile po nižoj ceni, pa će doći do pada cena u Srbiji.

Nije nam bilo teško da proverimo ovu priču koja je svakako zvučala primamljivo. Najpoznatiji nemački sajt za prodaju polovnih automobila je svakako mobile.de. Uporedili smo cene automobila u Srbiji i u Nemačkoj sa Euro 5 motorom i vesti nisu baš najsrećnije.

Da počnemo od automobila koji ne spadaju u skopocene. U Nemačkoj Opel Corsa 1.3, sa Euro 5 motorom i pređenih preko 150.000km, 2008. godište u Nemačkoj košta oko 3.600e, dok kod nas u odličnom stanju sa istom kilometražom košta oko 4.000 evra. Da, jeftinije je u Nemačkoj za 400evra, a koliko košta carina, registracija?

Zanimljivo je da ima jako puno vozila koje u Nemačkoj koštaju do 1000 evra ali se u Srbiji posle preprodaju i za 4,000 evra. U pitanju su ista vozila, iste marke i iste kilometraže.

 

Izvor: ESPRESO / DNEVNI ŽURNAL

Advertisements

error: