BAHATA SAMANTA PAUER: Putin je slabić, BALKAN će zauvek biti američki posed!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Bivša ambasadorka SAD pri SB UN Samanta Pauer poručila je da greše oni na Balkanu koji dugoročno računaju na snagu i podršku ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

Ona je izrazila nadu kako će novi američki predsednik Donald Tramp uvideti da nema mnogo osnove da Rusiju i njenog lidera Vladimira Putina povezuje s istinskim vrednostima iza kojih decenijama stoji SAD.

U intervjuu sarajevskom „Dnevnom avazu“, Pauerova, koja je u UN-u zastupala interese SAD u predsedničkom mandatu Baraka Obame, kaže da je očigledno da Putinova Rusija planira geostrateški prodor na Balkanu rekavši da na duge staze taj plan neće uspeti, o čemu bi trebalo dobro da razmisle i političari poput Milorada Dodika koji se oslanjaju na Moskvu u svom delovanju.

Po njenoj oceni, Dodik i njemu slični opasno greše kada računaju na „Putinove mišiće“, jer Rusija takvu trku u pokazivanju moći jednostavno ne može ekonomski izdržati.

„Želela bih da upozorim sve te nacionaliste, sve one koji planiraju jednu vrstu ekskluzivnosti u vladanju, one koji visoko ističu svoju etničku pripadnost ili svoju religiju računajući uz to na Putina i misleći da se on uzdiže i da je on ‘veliki vođa’ kojeg treba podržati: oni treba da gledaju unapred na ekonomske činjenice i shvatiti gde će se to kretanje završiti. To se neće završiti dobro“, kazala je Pauerova.

Advertisements

Pauerova, koja ima neposredno novinarsko iskustvo s Balkana kada je, kao izveštač sa terena pratila ratove na području bivše Jugoslavije, rekla je da je nametanje američkih sankcija Dodiku zbog njegovih secesionističkih istupa i delovanja bilo potpuno ispravno.

Izrazila je nadu da će prave procene, zasnovane na činjenicama, dovesti do toga da i predsednik Tramp prema Rusiji zauzme realan stav uprkos „zbunjujućim ljubaznim izjavama“ o Putinu.

 

„Činjenice su da je predsednik Putin ubijao svoje političke oponente, proganjao novinare, prisvojio deo Ukrajine i podržao vladu u Siriji koja je otrovnim gasom trovala svoje ljude.

 

Nema dakle puno toga u Putinovoj biografiji što promoviše američke interese ili američke vrednosti“, kazala je Pauerova poručivši da je stoga važno da Tramp u odnosu prema Rusiji nastupa načelno, ne zaboravljajući, na primer, šta je Rusija napravila u Siriji.

 

(Tanjug)

 

Advertisements

error: