BAHATA SAMANTA PAUER: Putin je slabić, BALKAN će zauvek biti američki posed!

Podeli vest sa drugima!
  • 221
    Shares

Advertisements

Bivša ambasadorka SAD pri SB UN Samanta Pauer poručila je da greše oni na Balkanu koji dugoročno računaju na snagu i podršku ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

Ona je izrazila nadu kako će novi američki predsednik Donald Tramp uvideti da nema mnogo osnove da Rusiju i njenog lidera Vladimira Putina povezuje s istinskim vrednostima iza kojih decenijama stoji SAD.

U intervjuu sarajevskom „Dnevnom avazu“, Pauerova, koja je u UN-u zastupala interese SAD u predsedničkom mandatu Baraka Obame, kaže da je očigledno da Putinova Rusija planira geostrateški prodor na Balkanu rekavši da na duge staze taj plan neće uspeti, o čemu bi trebalo dobro da razmisle i političari poput Milorada Dodika koji se oslanjaju na Moskvu u svom delovanju.

Po njenoj oceni, Dodik i njemu slični opasno greše kada računaju na „Putinove mišiće“, jer Rusija takvu trku u pokazivanju moći jednostavno ne može ekonomski izdržati.

„Želela bih da upozorim sve te nacionaliste, sve one koji planiraju jednu vrstu ekskluzivnosti u vladanju, one koji visoko ističu svoju etničku pripadnost ili svoju religiju računajući uz to na Putina i misleći da se on uzdiže i da je on ‘veliki vođa’ kojeg treba podržati: oni treba da gledaju unapred na ekonomske činjenice i shvatiti gde će se to kretanje završiti. To se neće završiti dobro“, kazala je Pauerova.

Advertisements

Pauerova, koja ima neposredno novinarsko iskustvo s Balkana kada je, kao izveštač sa terena pratila ratove na području bivše Jugoslavije, rekla je da je nametanje američkih sankcija Dodiku zbog njegovih secesionističkih istupa i delovanja bilo potpuno ispravno.

Izrazila je nadu da će prave procene, zasnovane na činjenicama, dovesti do toga da i predsednik Tramp prema Rusiji zauzme realan stav uprkos „zbunjujućim ljubaznim izjavama“ o Putinu.

 

„Činjenice su da je predsednik Putin ubijao svoje političke oponente, proganjao novinare, prisvojio deo Ukrajine i podržao vladu u Siriji koja je otrovnim gasom trovala svoje ljude.

 

Nema dakle puno toga u Putinovoj biografiji što promoviše američke interese ili američke vrednosti“, kazala je Pauerova poručivši da je stoga važno da Tramp u odnosu prema Rusiji nastupa načelno, ne zaboravljajući, na primer, šta je Rusija napravila u Siriji.

 

(Tanjug)

 

Advertisements