AUSTRIJA NA NOGAMA! I Srbi u Beču se digli protiv Vučića

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

U subotu 23. februara u 15 časova ispred Kuće Evropske unije u Beču, u organizaciji inicijative „Protiv diktature Beč“ održan je skup podrške građanskim protestima u Srbiji pod imenom “1 od 5 miliona, Beč”.

Po hladnom i sunčanom danu sakupilo se oko dve stotine građanki i građana Beča, koji su svojim prisustvom poslali snažnu poruku podrške svima koji protestvuju u Srbiji, kao i poruku Evropskoj uniji da ne ćuti i da podrži sve građanke i građane u Srbiji koji brane elementarna ljudska prava i tekovine demokratije.

 

Moderatorka programa Katarina Kaupa se postarala da na oba jezika, nemačkom i srpskom, predstavi sve govornike na skupu.

 

Prvi govornik, Dušan Stojanović, naučni saradnik na Univerzitetu Beč je svojim obraćanjem objasnio zašto je skup održan ispred Kuće Evropske unije. U svom govoru je naglasio kako se u ime prividne stablnosti toleriše režim u Srbiji. Naveo je da je na protestima u Srbiji pokazana visoka svest o slobodi, pravdi i jednakosti, čime su građani pokazali zrelost za razliku od svojih političkih elita. Te vrednosti se brane na ulicama gradova Srbije zato što su institucije ukradene, kao i sama država, naglašava Stojanović.

Advertisements

„Zato se danas mi nalazimo ispred Kuće Evropske unije, naše kuće, kako bi odbranili njene temeljne vrednosti za koje se bore građanke i građani Srbije“, poručuje Stojanović. „Evropa nam je uzor i vodilja, ako ona ćuti na dešavanja u Srbji, mi smo zbunjeni i osećamo se izgubljeno“, navodi se dalje. Kroz svoj govor je pozvao Evropu da kao „naša velika porodica stane iza nas“ jer „mi branimo njenu čast i reputaciju u Srbiji“. Na kraju je naglašeno da Evropa nema prava na ćutanje, uzmicanje i odustajanje, što je propraćeno aplauzima prisutnih.

 

Druga govornica, Marina Urošević, studentkinja na Tehničkom univerzitetu u Beču, se osvrnula na odlazak mladih iz Srbije. U svom govoru je navela kako su mnogi primorani da odu i kako osećaju da nemaju gde da se vrate. Srbija je zemlja u kojoj su diplome obezvređene, ljudska prava urušena, zemlja u kojoj se toleriše nasilje, a život svodi na puko preživljavanje, ističe Uroševićeva. Naglašena je nezainteresovanost države za odlazak mladih i besmisao kampanje za porast nataliteta u Srbiji. „Loše nam je kada se vratimo u svoju domovinu, a ona je svakog dana sve više oronula“ poručuje Uroševićeva. Na kraju je istaknut apel „Želimo da imamo gde da se vratimo“.

 

Treća govornica na skupu je bila austrijska novinarka i spisateljica Evelin Šalk (Evelyn Schalk). Kao osoba,koja prati dešavanja , ne samo u Austriji, već i u regionu, objavljivala je brojne tekstove o protestima u Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Albaniji. Njen nastup je bio u formi intervjua koji je vodila Katarina Kaupa, voditeljka programa. Naglasila je kako je slobodno novinarstvo u Srbiji ugroženo, kako je Srbija zahvaljujući toj činjenici proglašena od strane Freedom House-a za delimično slobodnu zemlju. Podvučena je hrabrost ljudi da izađu na ulice i da se bore za svoja prava, kao i socijalna komponenta protesta.

Naglašene su i izvesne paralele između protesta četvrtkom u Austriji portiv populističke politike desničarske Vlade i građanskih protesta u Srbiji, pre svega u uzajamnom delovanju politike i građanskih pokreta u obe države. Takođe je izneta predpostavka zašto Evropska unija i austrijski političari, kako oni na vlasti, tako i opozicioni, ne reaguju na dešavanja u Srbiji, a to je pre svega zbog stabilnosti političkog okruženja kao i očekivanog rešenja kosovoskog pitanja.

 

Na samom kraju protesta poslata je podrška i ohrabrenje za proteste i drugim gradovima Evrope i sveta u kojima je brojna dijaspora iz Srbije. Skup je završen zajedničkim slikanjem iza banera “1 od 5 miliona, Beč”.

 

IZVOR: Dnevni Žurnal

FOTO: Dejan Tomić /Goran Slaba

 

Advertisements

error: