Audi na struju imaće kamere umesto retrovizora!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Među opcijama koje će biti ponuđene kupcima električnog krosovera E-Tron su i kamere u spoljnim retrovizorima umesto klasičnih ogledala, čime se poboljšava aerodinamika ovog vozila.

 

Audi je uoči premijere modela E-Tron otkrio neke detalje o ovom automobilu. Tako se navodi da će električni krosover sa smanjenim kućištima spoljnih retrovizora imati koeficijent otpora vazduha 0,28, što je odličan rezultat za jedno vozilo sa povišenom karoserijom.

U nemačkom proizvođaču ističu da su prilikom razvoja Audija E-Tron tehničari i inženjeri proveli preko 1.000 sati u vazdušnom tunelu kako bi maksimalno unapredili aerodinamičke kjarakteristike vozila i time omogućili što veću autonomiju u vožnji.

 

Kako kažu, ključna uloga u smanjenju otpora vazduha pripada upravo ovim “virtuelnim retorovizorima”, kako ih Audi naziva, koji će biti dostupni kao doplatna opcija u zemljama u kojima je zakonom dozvoljeno da se umesto spoljnih ogledala koriste male kamere.

 

Osim smanjenja otpora vazduha i buke izazvane vazdušnim strujanjem, ove kamere doprineće i redukciji maksimalne širine vozila za čak 15 cm.

Advertisements

Slika sa spoljnih kamera prikazivaće se na OLED ekranima koji se nalaze između komandne table i levih i desnih vrata.

 

Audi objašnjava da će vozač moći da bira između tri tipa prikaza slike, u zavisnosti od toga da li se, na primer, kreće autoputem ili skreće kroz krivinu/na raskrsnici, a jedan mod biće rezervisan za parkiranje u rikverc.

 

Nemački proizvođač otkrio je još neke detalja o ovom vozilu. Kupcima će biti na raspolaganju standardno podesivo vazdušno ogibljenje zahvaljujući čemu će Audi E-Tron moći da se spusti za 26 mm pri brzinama od preko 120 km/h, čime se takođe smanjuje otpor vazduha.

 

Unapređenju aerodinamičkih osobina doprinose i elektropodesivi prednji usmerivači vazduha, kao i specijalni 19 inčni točkovi. E-Tron će biti opremljen i posebnim pneumaticima dimenzija 255/55 sa niskim otporom kotrljanja.

 

IZVOR: B92

Advertisements

error: