ASAD: Nisam lud da trujem hemijskim bombama svoj narod!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Sirijski predsednik Bašar el Asad ocenio je farsom optužbe da su njegove snage koristile hemijsko oružje za napade u aprilu u Dumi, nekadašnjem uporištu pobunjenika kod Damaska.

 

Asad je u intervjuu grčkom listu Katimerini rekao da te optužbe predstavljaju “farsu” kao “pozorišni komad”, koji je poslužio samo kao izgovor za napad na sirijsku vojsku i “podizanje morala terorista”, aludirajući na sirijske pobunjenike.

 

Sirijski predsednik je rekao da su SAD, Velika Britanija i Francuska napadima na sirijske vojne položaje želele da destabilizuju Siriju, jer su “izgubile jedan od svojih glavnih aduta”, pobunjenike koji su poraženi na terenu. Asad je dodao da Sirija nema hemijsko oružje od 2013. godine. Dodao je da ukoliko bi se pretpostavila mogućnost napada hemijskim oružjem u Dumi, bilo bi mnogo više žrtava, verovatno nekoliko stotina čak nekoliko hiljada, a ne 45 kako su preneli spasioci.

Advertisements

 

Prema njegovima rečima, snimci posle napada u Dumi su montirani, jer su navodno mete hemijskog napada samo žene i deca, dok su lekari na licu mesta jednako izloženi potencijalnim hemikalijama živi i zdravi.

Međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja OPCW saopštila je nedavno da su njeni stručnjaci na licu mesta uzeli uzorke i da će za nekoliko nedelja saopštiti rezultate analiza.

 

IZVOR: Beta / AFP

Advertisements

error: