ANGELA ZOVE VUČIĆA U POSETU: Moramo o nečemu da razgovaramo!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Intenzitet i dinamika najavljenih razgovora ključnih evropskih političara sa predsednikom Aleksandrom Vučićem govori da se čelnicima EU žuri da zatvori “slučaj Kosovo i Metohija”.

 

Intenzitet i dinamika najavljenih razgovora ključnih evropskih političara sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uključujući ponovni poziv kancelarke Angele Merkel, kao i planirane sastanke sa Mogerini i Makronom, govore o najmanje dve stvari.

Jedna je da se međunarodnoj zajednici žuri da zatvori “slučaj Kosovo”, a druga – da je jasno da to neće moći mimo Srbije, odnosno Vučića, jer nijedno rešenje za Kosovo koje bi Srbiju ostavilo nezadovoljnom i frustriranom međunarodnom ne/pravdom ne bi osiguralo održiv mir i bezbednost u regionu.

 

Dok se žurba, kad je reč o evropskim zvaničnicima, više čita između redova, preko okeana se o njoj bez pardona govori.

Advertisements

 

Profesor američkog Univerziteta Džons Hopkins Edvard Džozef ukazuje da za Vašington status kvo nije opcija, a na pitanje da li SAD imaju ambiciju da se pitanje Kosova reši ove godine – odgovara da je “očigledno da će Kosovo biti pitanje broj jedan između Vašingtona i Beograda”.

“Vašingtonu je jasno da dijalog koji vodi Evropska unija u Briselu očigledno neće funkcionisati”, kazao je Džozef.

 

To je konačno postalo jasno i evropskim partnerima, među kojima je sazrelo mišljenje da dijalog Beograda i Prištine u Briselu ne daje i neće dati rezultate, te da se mora “pogurati”.

 

To za Tanjug kažu i eksperti za spoljnu politiku.

Poziv koji je kancelarka Merkel uputila predsedniku Vučiću je ohrabrujući znak, kaže bivši ambasador Srbije u Berlinu Milovan Božinović i objašnjava da on pruža mogućnost da se dijalog pomeri sa mrtve tačke.

 

NOVOSTI.RS

 

Advertisements

error: