ANA BRNABIĆ: Mediji i građani su apsolutno slobodni u Srbiji

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Evo kako je premijerka u intervjuu za jedan švajcarski list ocenila kada će Srbija biti spremna za ulazak u EU.

 

Brnabićeva je odbacila kritike vezane za slobodu medija, poručivši da su mediji u Srbiji potpuno slobodni.

Uz Espreso aplikaciju ni jedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!

Ona je u intervjuu za švajcarski list ”Le temps” podsetila da Srbija ima akcioni plan prema kojem reforme treba da se završe 2020, odnosno 2021. godine.

 

“Teško radimo da ispunimo plan i prilagodimo se evropskoj legislativi. Reforme su zasnovane na tri stuba – ekonomiji, administraciji i vladavini prava. Ponekad je potrebno promeniti okvir refleksije”, primetila je premijerka.

Ona je takođe istakla značaj izjave predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera, koji Srbiju vidi kao jednu od najnaprednijih zemalja u pristupnom procesu i predviđa da će se vrata za nove članice otvoriti 2025. godine.

Advertisements

 

To je pozitivno za Srbiju, ali i za Balkan ukupno, smatra Brnabić, a na konstataciju da je sloboda medija veoma važna tema za EU i da postoje kritike na stanje medija u Srbiji, kazala je da je reč o temi o kojoj su našoj zemlji često upućena pitanja.

“Govorila sam o tome već u Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta i odbacujem te kritike. Mediji su potpuno slobodni”, naglasila je premijerka te dodala da mediji, naravno, imaju probleme, a to su finansije, ali, kako je primetila, to nije problem samo u Srbiji.

 

Problem, kako je objasnila, nastaje povlačenjem podrške države i smanjenjem prodaje.

Mediji moraju promeniti način rada i finansiranja, to jest naći održive modele. U Srbiji imamo više od 2.000 medija, što znači da postoji velika šarolikost i svi slobodno pišu šta žele. Svakog dana čitam određene kritike na moj rad, na račun vlade, predsednika, često optužbe koje su zasnovane na ličnoj osnovi”, primetila je Brnabić i dodaje da je uvek otvorena za dijalog sa medijima koji se ne osećaju slobodnima.

 

IZVOR: ESPRESO.RS – FOTO: FONET

Advertisements

error: