AMERIKANCI KUPUJU SVE! Nakon N1 televizije kupuju i O2TV(B92) i TV PRVA!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Investicioni fond na čijem čelu je general Dejvid Petreus, koji je u Srbiji već vlasnik SBB, TV N1 i “Granda”, kupuje još dve nacionalne televizije! U Sloveniji preuzimaju TV Pop, u Hrvatskoj Novu TV, u Bosni OBN, u Crnoj Gori TV Vijesti, ulaze i u Makedoniju, kupuju medije i na Kosovu.

 

Amerikanci su čvrsto odlučili da zavladaju medijima i politikom na prostoru cele bivše Jugoslavije. I za to su spremni da plate stotine miliona evra u kešu!
Investicioni fond KKR, na čijem čelu je bivši direktor CIA general Dejvid Petreus, koji je u Srbiji već vlasnik kablovskog operatera SBB, TV N1, ali i “Grand produkcije”, u narednih nekoliko meseci preuzeće dve televizije s nacionalnom frekvencijom – TV Prva i B92, saznaje Informer.

Istovremeno, KKR završava i pregovore o preuzimanju najgledanijih televizija u svim državama bivše Jugoslavije, od Slovenije do Makedonije. Ideja celog projekta jeste da Amerikanci suvereno zavladaju regionom, odnosno da ubuduće preko svojih medija određuju ko će gde da dođe na vlast i ko će, kad i kako da bude smenjen.
Ne žale milione
Kako prenose naši odlično obavešteni izvori, predstavnici “KKR grupe” već su završili pregovore o kupovini TV Pop u Sloveniji, Nove TV u Hrvatskoj i televizije OBN u Bosni. U Crnoj Gori su u toku finalni razgovori o kupovini TV Vijesti, a pregovara se i s vlasnicima najgledanijih televizija u Makedoniji. Konačno, Amerikanci će preuzeti i jednu veliku albansku televiziju u Prištini.

Advertisements

– Petreus i njegovi saradnici u tim pregovorima ne žale milione. Ne cenjkaju se mnogo, zanima ih samo da što pre preuzmu što više gledanih i uticajnih televizija u regionu – prenosi jedan od naših sagovornika. Prema rečima ovog biznismena, koji je direktno učestvovao u pregovorima o kupovini TV Prva i B92, Amerikanci svesno preplaćuju medije, jer ih pre svega interesuje moć.

– Gazda grčke “Antene” Teo Kirijaku, koji je vlasnik TV Prva i B92, dobio je neverovatno dobru cenu za te dve televizije. Ne smem da vam kažem tačan iznos, ali cifre su toliko velike da pokrivaju sve milionske troškove i gubitke koje je Kirijaku godinama gomilao u Srbiji i još mu preko toga ostaje jako ozbiljna, milionska suma – navodi Informerov izvor, koji kaže da Amerikanci istu taktiku primenjuju i na drugim tržištima:

– U Sloveniji za TV Pop i Hrvatskoj za Nova TV platili su nerealno velike pare… Očigledno je da tu nije u pitanju samo poslovni interes. Koliko čujem od kolega iz Sarajeva i Podgorice, i tamo nude ogroman keš za OBN i TV Vijesti. Kako su krenuli, realno je očekivati da do Nove godine sve te televizije pređu u njihovo vlasništvo…

IZVOR: Informer.rs

Advertisements

error: