AMERIČKI SENATOR MEKEJN: Vučićevo balansiranje ISTOK – ZAPAD je šizofreno!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

“Glas Amerike” je objavio, moglo bi se reći neverovatan prilog, zasedanja Senatskog odbora za Oružane snage SAD u kojem se tvrdi da bi Rusija mogla organizovati državni udar u Srbiji, te da je “balansiranje Aleksandra Vučića između Istoka i Zapada šizofreno”, kao i mnoge druge šizofrene ideje i tvrdnje političara SAD i drugih učesnika zasednja.

Radi autentičnosti prenosimo tekstualni prilog u celosti, a ako ne verujete možete pogledati i video:

PRILOG GLASA AMERIKE:

Pritisak Rusije na Balkan i jugoistočnu Evropu neće se zaustaviti na pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, zaključeno je na pretresu Senatskog odbora za Oružane snage kojim predsedava Džon Mekejn. Jedna od narednih meta mogla bi da bude i Srbija.

Kako se odbraniti od napada Srbije u jugoistočnoj Evropi? Odgovor na to pitanje pokušali su da daju učesnici pretresa Senatskog odbora SAD.

Slike hapšenja onih koji su pokušali državni udar u Crnoj Gori postale su primer za ruski neuspeh. Članstvo u NATO-u koje je usledilo, za Moskvu je bilo jasan signal.

“Poruka Putinu i svim drugim tiranima je da ne mogu da kontrolišu slobodnu volju ljudi, ni u jugoistočnoj Evropi, niti bilo gde u svetu”, rekao je predsedavajući Odbora za oružane snage u Senatu Džon Mekejn.

“To ne znači da neće pokušati”, upozorio je ambasador Crne Gore u Vašingtonu.

“Članstvo Crne Gore u NATO-u Rusija često predstavlja kao privremeno rešenje protivno volji crnogorskog naroda. Očekujemo da se pritisak nastavi, ne samo na Crnu Goru, nego i na zemlje u regionu koje nisu članice NATO-a ili EU”, rekao je ambasador Crne Gore u Vašingtonu Nebojša Kaluđerović.

Advertisements

“Naredna zavera Moskve može biti da srpske lidere u BiH okrene protiv muslimana ili da izazove sukobe Albanaca i Makedeonaca ili sukob između Srbije i Crne Gore. Za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori optuženi su između ostalih i srpski nacionalisti. Srpska vlada je pomogla da se oni indentifukuju, ali je svesna da isto može da se desi i u Srbiji ukoliko ne prekine veze sa Moskvom”, rekao je Januš Bugajski iz Centra za analizu evropske politike.

Srbija se, kako ponavljaju njeni zvaničnici, veza sa Rusijom ne odriče.

Predsedavajući odbora Džon Mekjen je opisao balansiranje Aleksandra Vučića između Istoka i Zapada kao skoro šizofreno i upitao može li nešto da se promeni posle njegove posete Vašingtonu u ponedeljak.

“Moramo da priznamo da Vučić balansira između Istoka i Zapada jer EU deluje daleko i neizvesno, a SAD distancirano. Srbi veruju da mogu da igraju na obe strane, ali znaju da su ekonomski vezani za Evropu. Mislim da uz pomoć EU i Nemačke moramo da objasnimo Vučiću da je balansiranje igranje vatrom i da time Srbija rizikuje budućnost. Srbija je dozvolila otvaranje Humanitarnog centra u Nišu gde Rusi traže diplomatski imunitet za svoje osoblje. Možda treba da transformišemo svoje prisustvo u bazi “Bondstil” i da pošaljemo signal Srbiji da smo prijatelji u svim situacijama i da smo posvećeni reformama i uspehu”, rekao je Dejmon Vilson, potpredsednik Atlanskog saveta.

Moskva više ratuje uticajem nego silom, ocenili su učesnici pretresa i zaključili da je američki odgovor mora biti u skladu s tim. Članovi odbora su pozvali Predstavnički dom Kongresa da potvrdi pooštravanje sankcija koje je Senat već usvojio”,

kaže se u neverovatnom zasedanju Senatskog odbora i “objektivnom” prilogu “Glasa Amerike”.

IZVOR: VOSTOK.RS

Advertisements

error: