AMERIČKI POTPREDSEDNIK: Srbija mora da se ugleda na Crnu Goru pod hitno!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Potpredsednik SAD Majk Pens izjavio je u Podgorici, gde učestvuje na sastanku Američko-jadranske povelje, da je budućnost Zapadnog Balkana na Zapadu i da se raduje što će zajedno sa liderima regiona raditi na izgradnji čvrstih veza EU, Balkana i SAD.

To je jedna od najvažnijih poruka koju je drugi čovek Amerike poslao liderima zemalja Zapadnog Balkana koji učestvuju na sastanku Jadranske inicijative, a čije su zemlje na putu evropskih integracija, od kojih su Albanija i Crna Gora već članice NATO saveza. Crnoj Gori, koja se nedavno priključila NATO, ukazana je posebna čast, kao domaćinu ovog sastanka na koji je došao i Pens, zbog ispravne odluke da se odupre uticaju Rusije i opredeli za partnera Amerike i Brisela.

Srbiju, zemlju koja je u pregovorima sa EU otvorila tek desetak poglavlja i čiji predsednik poručuje da se ne ide u pravcu ulaska u NATO, na tom skupu predstavljala je premijerka Ana Brnabić, koja se na marginama skupa sastala sa Pensom.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, posle susreta sa potpredsednikom SAD, Brnabić i Pens su razgovarali o Briselskom dijalogu i implementaciji dogovorenog, na šta je predsednica Vlade istakla neophodnost što skorijeg formiranja Zajednice srpskih opština. Brnabić je izrazila nadu da će u evropskim integracijama Srbija imati podršku i od nove američke administracije. U saopštenju se navodi da je predsednica Vlade naglasila interes Srbije da se očuva mir i stabilnost regiona Zapadnog Balkana, da Beograd doprinosi svojim konstruktivnim pristupom i da će to činiti ubuduće. Na sastanku je bilo reči i o bilateralnoj saradnji dve zemlje na planu bezbednosti, tokom kojeg je konstatovano da je u oblasti oružanih snaga i policije ostvaren najveći napredak u prethodnom periodu. S tim u vezi, Brnabić je ukazala na punu posvećenost Srbije borbi protiv međunarodnog terorizma i spremnost da, u suzbijanju tog globalnog problema, naša država pruži aktivan doprinos, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Advertisements

Važnost evropske perspektive Srbije, ali i ostalih zemalja regiona, dolazi do izražaja zbog činjenice da Rusija pretenduje na to da ima sve veći uticaj na ovom prostoru, pogotovo na Srbiju, čije vlasti već godinama insistiraju na tome da Beograd može i mora da sarađuje i sa Amerikom, Briselom ali i Rusijom, za koju je energetski vezan, a očekuje i pomoć u vojnom naoružanju.

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, za naš list navodi da se poseta američkog potpredsednika Crnoj Gori mora sagledati u sledećem kontekstu, a to je da iako ima problema na unutrašnjem planu, Bela kuća konsoliduje svoju politiku na spoljnom planu u mnogim oblastima. Kako kaže, imenovani su novi ambasador u NATO, odlični kadrovi su poslati u Ukrajinu i Rusiju, očekuje se i imenovanje Vesa Mičela, direktora CEPA think tank, na mesto pomoćnika DS za Evropu i Evroaziju koji je držala Viktorija Nuland.

“Svi su posvećene atlantiste, poznavaoci i poštovaoci NATO i saradnje Evrope i SAD. Pitanje novih sankcija, koje sad komplikuju odnose, mora se ipak sagledati i u svetlu činjenice da SAD moraju odgovoriti na činjenicu da se Rusija žestoko umešala u njihove izbore. No, poruke Hojta Jia, koji je još iz Obamine administracije visoko u Stejt departmentu, i sada i Bele kuće i SD, kad je reč o regionu, jesu skroz sinhronizovane i vrlo slične porukama koje dolaze iz EU i zemalja članica”, ukazuje Milić.

IZVOR: DANAS.RS

Advertisements

error: