AMERIČKI AMBASADOR: Amerikanci i Srbi moraju biti prijatelji

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Srbija je sjajno napredovala, ekonomija je stabilizovana, plate su i dalje preniske, no počinju da rastu, ali ostalo je još dosta posla u oblastima demokratije i ljudskih prava, rekao je ambasador SAD Kajl Skot.

 

Skot i Nikolić o Rusiji i Kini
Na konferenciji „Mogućnosti doprinosa Kongresa srpsko-američkog prijateljstva promovisanju demokratskih vrednosti i ljudskih prava u Srbiji“ Skot je naveo da Izveštaj Evropske komisije beleži da nema dovoljnog napretka u oblasti vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa, da ima ometanja privatnosti, slobode medije i diskriminacije, kao i nasilja nad ranjivim grupama.

 

„Vlade imaju ključnu ulogu u zaštiti osnovnih prava građana. Parlament mora da ima prostora za otvorenu debatu. Mediji imaju obavezu da informišu i da preispitaju autoritete. Država ima posebnu odgovornost prema siromašnima, starima, žrtvama nasilja u porodici, onima sa posebnim potrebama, kao i svima ostalima koje je lako prenebregnuti. Naravno, nijedna vlast ne može učiniti sve i za sve“, kazao je Skot.

Advertisements

 

On veruje da tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo, koji su dominirali istorijskim odnosima srpskog i američkog naroda, treba da budu i dalje takvi i kazao je da je taj odnos bio prekinut devedesetih godina prošlog veka, kada je nacionalistički polet koji je pratio raspad bivše Jugoslavije udaljio dve zemlje.

Zapad steže obruč oko Srbije — kako se odbraniti

„Ali iz naše perspektive nema prepreke ka vraćanju dobrih i prijateljskih odnosa naše dve zemlje kakvi su bili u periodu od jednog i po veka“, istakao je američki ambasador.

Naveo je da organizacije civilnog društva nisu pretnja političkoj vlasti, već su više stub uspešne političke strategije.

 

IZVOR: SPUTNIK

Advertisements

error: