ALO na naslovnoj objavio 237 lažnih vesti za jednu godinu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Na 358 naslovnih strana dnevni list „Alo“ je prošle godine objavio najmanje 237 lažnih ili manipulativnih vesti, pokazalo je istraživanje portala FakeNews Tragač. Neke od najistaknutijih lažnih vesti jesu najave Trećeg svetskog rata, ali i nekoliko atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i neprestana upozorenja da Albanci spremaju rat i napade na Srbiju.

 

Albanci kao večita pretnja

Najave rata između Srba i Albanaca, kako na Kosovu tako i u samoj Albaniji, pokazale su se kao neutemeljene: Albanci nisu napali srpske ambasade u Švajcarskoj i Austriji (tekst od 11. januara), ROSU nije „upao“ u Kosovsku Mitrovicu (17. 1), kao što ni Albanci nisu diplomatskim putem pretili ratom Srbiji (3. 2). Takođe, američki predsednik Donald Tramp nije naredio Tačiju da odustane od formiranja vojske Kosova (30. 1), niti je dva meseca pre toga ,,pravio Tačiju vojsku da bi zaradio milijardu dolara“.

 

Po sličnom modelu funkcionisao je i „Informer“, pokazalo je istraživanjeFakeNews Tragača: iako ih je ovaj tabloid najavljivao, nisu se dogodili teroristički napadi ISIS-a na Srbe na Kosovu, srpska vojska, ni kosovska (nepostojeća) nisu okupirale sever Kosova, Srbiju nisu napali ni Hrvati ni Albanci, a nije se desilo ni krvoproliće nakon predsedničkih izbora.

Intenzivna kampanja dezinformacija u vezi sa odnosima između Srbije i Kosova, a koju „Alo“ najintenzivnije sprovodi krajem aprila, sastoji se najvećim delom od navodnih pretnji ratom od strane Albanaca, ali i atentatom na predsednika Srbije Aleksandra Vučića – ,,Albanci žele da izbrišu Vučića“ (4. 5).

Advertisements

 

Među vestima koje mogu da dovedu do širenja panike nalazi se i ona pod naslovom „Tači i Rama spremni za rat na Balkanu“ (21. 4). U tekstu se prenosi njihova izjava da će svi Albanci, ukoliko ne uđu u EU, živeti u jednoj državi. Nigde se eksplicitno ne spominje rat, čak i vojni analitičar „Alo“-a u tekstu navodi da su šanse za rat minimalne zbog međunarodne zajednice. Vesti se nastavljaju u sličnom nizu: „SAD do kraja čisti Kosovo od Srba!“ (28. 4), „Rama sprema rat na jugu Srbije“ (5. 5), „Posle izbora kreću u finalno čišćenje Srba“ (8. 6), „OVK preti Srbima – krvoproliće na Božić“ (29. 12)…

 

Atentati na Vučića

Sudeći po listu „Alo“, predsedniku Srbije su periodično pretili atentati sa svih strana, kako od Albanaca, tako i od narko-dilera, ali i od Bojana Pajtića: „Albanci žele da izbrišu Vučića“ (4. 5), „Korać spremao atentat na Vučića?“ (21. 12), „Pajtić priziva smrt Vučiću“ (29. 8). Neki akteri se, međutim, zaustavljaju na rušenju Vučića s vlasti „Pakleni plan: tajkuni u dilu sa Bugarima ruše Vučića“ (6. 10), „Albanski lobi sprema rušenje Vučića“ (6. 5), „Žuta patka i Crvena beretka zajedno na Vučića“ (5. 4).

 

Pored atentata, brojne su vesti u vezi sa rušenjem Srbije i njenog ustavnog poretka, na osnovu izjava nekog zvaničnika ili kao pretnja ratom. Ovo se odnosi i na strane faktore, ali i na domaće ,,izdajnike“ i opoziciju, a kako „Alo“ navodi, Vladi periodično prete rušenjem Vuk Jeremić, tajkuni, Makedonaci, CIA, ali i Zorana Mihajlović. O manipulativnoj prirodi ovakvih tekstova govori i naslov „Pucaće se i u Srbiji!“ (5. 3), budući da se tek u samom tekstu otkriva da se glagol „pucanje“ odnosi na „pucanje vlasti“, a ne na oružani sukob.

 

IZVOR: Fakenews.rs

Advertisements

error: