ALEKSANDAR VUČIĆ PORUČIO PUTINU: Nećemo u vojni savez sa RUSIJOM, neka hvala

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Moj poziv na dijalog ne znači priznanje Kosova, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio “svetskim silama” da ne vode srpsku politiku.

 

NIŠ – Moj poziv na dijalog ne znači priznanje Kosova, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio “svetskim silama” da ne vode srpsku politiku.
On je to rekao povodom pitanja novinara kako vidi izjavu ruske istoričarke Elene Guskove da otvaranje dijaloga vodi priznanju Kosova.

 

“Srpsku politiku vodi srpsko rukovodstvo u skladu sa srpskim državnim i nacionalnim interesima”, naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je danas više nego ikada izložena različitim pritiscima, sa različitih strana.

“Niko nije zadovoljan pozicijom Srbije, jer je ona nezavisna država i brine o svojim interesima u uslovima sve većeg sukoba velikih sila, kada proteruju 750 i vsise lica iz diplomatskih predstavništva, pa je razumljiva zaoštrena retorika”, ocenio je Vučić.

 

On je dodao da svi očekuju da se Srbija opredeljuje.

“Srbija ne sedi na dve stolice, kako neki tvrde. Srbija ima svoju, srpsku, stolicu i neće ničiju tuđu. Sami biramo svoj put u budućnost”, podvukao je Vučić.

Veoma oštro odbacio je tvrdnje da je poziv na dijalog put ka priznanju Kosova:

Advertisements

“Ovo je samo poziv na dijalog, rešenja nisu gotova. Prekinite da izmišljate na svim stranama. Neću da izlazim sa rešenjima, dok ne čujem stavove kompletnog društva”, podvukao je Vučić.

 

Kazao je i da Srbija ne želi da bude nijednog vojnog saveza:

“Imamo svoju vojsku, koja jača i koja će biti sve snažnija. Prekinite sa svih strana da vodite politiku Srbije. Nećemo u NATO, hvala. Nećemo u ODKB, hvala”, zaključio je Vučić.

Guskova je, inače, ovih dana rekla da je poziv srpskog predsednika na unutrasnji dijalog o Kosovu i Metohiji dosao dosta kasno, jer je “crvena linija” predena, te dodala da Srbija nikada neti primljena u EU, ali da je potrebna u NATO-u.

 

Ona je, za Radio Beograd, istakla da je poziv za unutrasnji dijalog o Kosovu dosao “kada je toliko papira potpisano, kada je godinama trajao pregovaracki proces, kada je sve pri kraju”, te upitala zasto o priznavanju Kosova tome ne bi bio raspisan referendum.

Istovremeno, Međunarodni institut za jugoistočne I balkanske studije (IFIMES), iz Ljubljane, ovih dana je objavio da u “određenim međunarodnim političkim krugovima” postoji koncept prema kojem bi novim strategijskim dogovorom između SAD i Ruske federacije “Srbija mogla postati deo interesne sfere Ruske federacije kroz Organizaciju Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB)”.

 

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI

Advertisements

error: