ALAVO STVORENJE! BUJOŠEVIĆ: Pretplata od 500 dinara za RTS nije nam dovoljna!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević izjavio je da Vlada Srbije mora pronaći rešenje za naplatu pretplate. On je dodao da RTS-u ne bi bila dovoljna taksa od 500 dinara.

 

Bujošević je rekao da je to njena zakonska obaveza da omogući stabilno finansiranje javnog medijskog servisa.

– Razgovarao sam sa Aleksandrom Vučićem i ministrima i uveren sam da smo na najboljem putu da nađemo dobro rešenje za sve nas… Obaveza vlade je stabilno finansiranje javnog medijskog servisa, to je obaveza predviđena zakonom, rekao je Bujošević na javnoj raspravi o programskim sadržajima javnog servisa.

On je ukazao da je problem to što, i ako se dođe do održivog rešenja, RTS neće imati novac za funkcionisanje za prva dva do tri meseca u narednoj godini.

 

– Ako počne naplata takse od 1. januara, prvi prihod može da se očekuje početkom februara, to će biti sigurno nedovoljan iznos za finansiranje RTS-a i mi ćemo morati da nađemo način kako da rešimo taj problem, rekao je Bujošević.

 

On je dodao da rešenje nije u novim zaduživanjima jer je trenutni dug RTS-a 90 miliona evra, a da je prošlu godinu završio sa 18 miliona evra gubitka.

On je napomenuo da je naplata pretplate iz godine u godinu bila sve manja, pa je od 69 odsto 2007. godine, došla na 28 odsto 2013. godine.

 

RTS, kako je naveo, ima oko 500 miliona evra nenaplaćene pretplate, sa kojom ništa ne može da se uradi.

Advertisements

– Ako ponudite nekome da otkupi taj dug, niko ga neće otkupiti ni za tri žute banke jer zna da nikada neće moći da ga naplati, smatra on.

 

Napopmenuvši da se razlika između ostvarenog prihoda i onoga što je potrebno za funkcionisanje RTS-a povećava godinama, Bujošević je istakao da RTS-u na godišnjem nivou treba između 90 i 100 miliona evra da bi normalno funkcionisao.

 

Poredeći Srbiju sa drugim zemljama u kojima je naplata pretplate obavezna, Bujošević je rekao da je u Austriji svega tri odsto ljudi ne plaća ili neredovno plaća, u Hrvatskoj 2,7 odsto, a u Srbiji je neplaćanje 72 odsto.

 

On je takođe napomenuo da ukoliko neko ne plati pretplatu, RTS mora da se obrati izvršiteljima i da im unapred plati za posao koji treba da urade.

– Izvršitelji onda naplaćuju to što mogu i uplaćuju pare RTS-u kada mu uplate. Prvo RTS mora da plati izvršiteljima i tek onda dobija novac.

Po sadašnjim računicama, ako bi pretplata bila maksimalnih 500 dinara, koliko zakon predviđa, to je na godišnjem nivou 6.000 dinara, objasnio je Bujošević.

Pošto izvršiteljima mora da se plati oko 10.000 dinara, više bi se dalo njima nego što je visina pretplate, naveo je on.

 

Izvor: Tanjug

Advertisements

error: