ALARMANTNO! Svake godine 5,000 Srba umre od ZAGAĐENOG VAZDUHA

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Oko 5.400 građana prerano umre zbog lošeg vazduha, a prema istraživanjima SZO, od Srbije gori vazduh udišu samo u Poljskoj, BiH, Makedoniji i Bugarskoj.

 

Izduvni gasovi, čađ, kao i štetne čestice prašine koje u vazduh izbacuju industrijska postrojenja, a na koje se lepe bakterije i virusi, glavni su krivci što oko 5.400 građana Srbije svake godine prerano umre.

Posle Poljske, BiH, Makedonije i Bugarske, Srbija ima najzagađeniji vazduh u Evropi, pokazalo je istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Ipak, kako tvrdi Tihomir Popović, nezavisni konsultant i ekspert za kvalitet vazduha, stanje u našoj zemlji je sada mnogo bolje nego ranije, kad je godišnje zbog zagađenja iz vazduha prerano umiralo oko 11.000 ljudi.

Advertisements

Problem saobraćaj

– Najčešća štetna materija u vazduhu su suspendovane čestice (PM10) – lebdeće čestice i prašina koje potiču od saobraćaja, a u grejnom periodu iz lokalnih ložišta i malih toplana, zatim iz poljoprivrede, industrije, energetike, rudarstva… One su opasne zato što na njih mogu da se zalepe bakterije, virusi, manji delovi organskih materija koje loše utiču na zdravlje. Pored ovih čestica, na dugom mestu po štetnosti su oksidi azota, prvenstveno azot-dioksid, koji prvenstveno u urbanim sredinama potiče iz saobraćaja – kaže Popović i dodaje da je zato razumljivo što nemačka vlada ukida vozila s dizel-motorom.

IZVOR: KURIR

Advertisements

error: