ADVOKATICA SAŠE MIRKOVIĆA: U Srbiji se OTVORENO KRŠE ZAKON I PRAVDA!

Podeli vest sa drugima!
  • 17
    Shares

Advertisements

Dokazni postupak protiv bivšeg predsednika Skupštine Grada Zaječara Saše Mirkovića i njegove saradnice Milene Trajković privršava se kraju.

 

U Osnovnom sudu u Zaječaru prekjuče je saslušan svedok Dragan Marinković, direktor OFI Kompani iz Beograda, kao i sudski veštak Novica Jovanovič iz Zaječara. Odbrana Saša Mirkovića predložila je ukidanje kućnog pritvora za svog branjenika, obzirom da su sprovedeni svi dokazi.

 

Mirković je ovom prilikom istakao da nema predrasuda oko ovog pretresa i da njegov lični posao zahteva normalno funkcionisanje i rMad. On je tražio od Suda da mu se ukine pritvor zbog poslovnog, ali i političkog angažmana. Konačnu odluku o ovoj meri trebalo je juče da donese Vanraspravno veće Suda, nakon suđenja, ali to nije učinjeno.

Odrbarna je tražila i da bude objavljena presuda ali je na njihovo iznenađenje sudija Saša Živković odbio ovaj predlog i zakazao novo ročište za 7. decembar, gde će biti iznete završne reči.

Mirkovićev branilac Nataša Tošić je nakon jučerašnjeg postupka izjavila, da nije zadovoljna što odluka o oslobađanju nije doneta, da je to kršenje Zakona, ali i sabotaža.

 

– Oni su to morali da odluče jer je glavni pretres završen. Uložili smo žalbu na rešenje Sudije Saše Živkovića kojim je odbijen predlog da se Mirković pusti na slobodu uz polaganje gotovog novca, kazala je Tošić.

Uprkos tome nakon suđenja ona je istakla i da je zadovoljna događajima i svedočenjima.

– Sam svedok, direktor OFI Kompani je potvrdio dosadašnje navode mog branjenika i navode odbrane, da Saša Mirković nije imao nikakve veze sa spornim paketićima, niti sa naručivanjem istih, niti sa prijemom i plaćanjem. On u funkciji Predsednika Skupštine grada Zaječara, nije imao takva ovlašćenja. Svedok Novica Jovanović je potvrdio dosadašnje navode odbrane da Mirković nije imao nijednu ingerenciju da vrši niti poručivanje, niti plaćanje spornih paketića, u iznosu od 977 hiljada dinara, koji je vršen i isplaćen od strane Grada Zaječara, prema preduzeću Ofi Kompani iz Beograda je vršen prema dopuni rešenja o aproprijacijama od 28. februara 2014. godine, koje je potpisao gradonačelnik Velimir Ognjenović, istakla je Tošić.

Tokom jučerašnjeg procesa svedok Dragan Marinković je rekao da se komunikacija oko nabavke paketića odvijala mejlovima preko Milene Trajković, kao i to da on lično nije učestvovao u priči oko ponude, samo oko tehničkih detalja u realizaciji posla.

– U početku nisam znao ni cenu paketića, ali sam to kasnije saznao, kad sam dobio specifikaciju. Ceo posao je dogovaran pre realizacije. Milenu Trajković sam video samo jednom prilikom ročišta u sudu. Goran Bošković, vlasnik OFI Kompanije, je taj posao dogovarao. Ja sam imao kontakt sa vlasnikom koji mi je u vezi paketića dao da ispratim ceo posao oko isporuke. On me je i uputio na Milenu.

Advertisements

 

Nisam učestvovao u formiranju cene niti u tome šta je u paketićima. Moj posao je bio da ih spakujem i isporučim. Isporučeno je oko 1.600 paketića, otpremljena su dva šlepera, na nekih 40 paketića je otišlo brzom poštom. Kada i kako će oni biti plaćeni nisam znao, kao ni da li je bio sproveden postupak Javne nabavke. Obavljao sam samo ono što je od mene traženo. Do problema je došlo kada je trebalo da se plate, a to sam saznao iz komentara vlasnika kompanije. Povodom toga sam dao kontakt sa Milenom od koje tada nisam dobio konkretan odgovor, rekao je Marinković.

 

On je kazao da je 2016. godine, zbog neplaćenih paketića pokrenut postupak protiv gradske Uprave Zaječara pred Privrednim sudom.

Mirkovićeve komentare i sugestije, koji su bili upućeni na krivicu bivšeg gradonačelnika Velimira Ognjenovića, sudija Saša Živković je sprečio.

Svedok je bio i sudski veštak Novica Jovanović koji je istakao da je u ovom slučaju morao biti sproveden postupak javne nabake, kako bi se došlo do najpovoljnije ponude.

– Taj posao je trebalo da sprovede Gradska uprava, a to nije učinjeno. U ovom slučaju nikakav dogovor takođe nije zaključen, rekao je Jovanović.

 

Tošić je kazala da su tražili ukidanje bespredmetnog pritvora prema Mirkoviću, gde je zatražena kazna zatvora od 6 meseci, za koju nema, kako je rekla, nijedan dokaz. On je inače u kućnom pritvoru bio sedam meseci.

– Ja i dalje smatram da je ovo čist politički proces, bez ijednog utemeljenog dokaza, i posrednog i neposrednog, koji bi ukazivao na krivicu mog branjenika, istakla je Tošić.

 

Sud je zatražio da se od Gradske uprave pribavi predmetni izveštaj koji se odnosi na rešenja o aproprijacijama gradonačelnika Velimira Ognjenovića, na osnovu kojih su izvršena plaćanja spornih paketića, od skoro milion dinara, što je i učinjeno. Na jučerašnjem suđenju je zatraženo da se za naredni pretres dostavi i kad je Mirković izabran za predsednika Skupštine grada i kad mu je prestala funkcija.

 

U ovom postupku ostala je još završna reč i objavljivanje presude.

Podsećanja radi Saša Mirković i Milena Trajković se terete da su oštetili budžet Grada Zaječara za skoro 14 miliona dinara, odnosno da su u saizvršilaštvu izvršili krivično delo zloupotrebe službenog pložaja, kupovinom novogodišnjih paketića 2013. godine bez javne nabavke vrednosti po 7.000 dinara, čime je budžet grada oštećen za skoro 14 miliona dinara.

IZVOR: Dnevni list TIMOK

 

Advertisements