A VUČIĆU!? PREDSEDNIK EVROPSKE FEDERACIJE: Sloboda medija u Srbiji je užasna!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregard ocenio je da je Srbija najgori primer kršenja medijskih sloboda na Balkanu.

 

intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE) Bjeregard je rekao da je komesaru za susedsku politiku i proširenje Evropske unije JohanesuU Hanu više puta skrenuo pažnju na konstantne pritiske vlasti na medije sa područja Zapadnog Balkana.

Naredna prilika za to će biti, kako kaže, novembarska konferencija Evropske unije o medijima, u Tirani, gde će tražiti da EU odlučnije reaguje.

 

EFJ šalje misiju u Srbiju i traži pritisak na Vučića
“Novinari u Srbiji su na meti mnogobrojnih pritisaka. Zato je potrebno usmeriti celokupnu pažnju na to i naći načine kako bismo vlasti izložili kontrapritisku da bi se rešili ti problemi. Jer to zaista mora biti učinjeno. Ako bacite letimičan pogled na platformu Saveta Evrope o medijima, videćete da je tamo evidentirano dvanaest napada na novinare u Srbiji”, kazao je on.

Advertisements

Predsednik Evropske federacije novinara je ukazao i na uznemiravanje i maltretiranje novinara u Srbiji.

“Spadaju tu uznemiravanje/maltretiranje nedeljnika Vranjske, napad na novinarku Lidiju Valtner tokom polaganje zakletve predsednika Srbije, dok je Stefan Cvetković bio osuđen na zatvorsku kaznu po optužbi za navodno neovlašćeno objavljivanje informacija. Novinarima koji se bave istraživačkim radom se preti putem društvenih mreža. Novinarstvo i mediji postaju sve slabiji i treba im bolja zaštita”.

Bjeregard je rekao da je potrebna potpuna promena stava i odnosa struktura vlasti prema medijima.

Naglasio je da se medijima mora obezbediti prostor da rade svoj posao, ne mešati se u njihov rad, držati se podalje od redakcija i nikako ne uticati na njihov način izveštavanja.

Kako je naveo, EU bi trebalo da bude mnogo posvećenija i čvršća prema Srbiji koja je kandidat za članstvo u Uniji.

N1 SRBIJA

Advertisements

error: