Sinu Čedomira Antića, koji boluje od autizma, Er Srbija zabranila ulazak u avion!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Sin našeg poznatog istoričara Čedomira Antića, koji boluje od autizma, nije mogao da uđe u avion “Er Srbije”, jer su aerodromski supervizor, lekar i menadžerka leta procenili da njegov dugotrajno plakanje može da uznemiri ostale putnike

Vid je već tri puta, bez ikakvih problema, avionom putovao do znatno udaljenijih odredišta – Tunisa, Turske i Egipta. Nijedna avio-kompanija mu do sada nije zabranila ulaz u avion, niti je postavljala posebne uslove zbog njegovog stanja. Zato, nezadovoljan ponašanjem osoblja Aerodroma “Nikola Tesla” i kompanije “Er Srbija”, dečakov otac, inače naš poznati istoričar, kaže da je rešio da presavije tabak.

“Zbog ugrožavanja pravne države i ustavom zagarantovanih prava svih građana Srbije, podneću tužbu protiv Aerodroma i srpske nacionalne avio-kompanije”, kaže Antić.

“Razlog što je moje dete skinuto sa leta je, kako su objasnili, njegovo uznemirujuće plakanje. Naime, tog popodneva došao sam na aerodrom da ispratim suprugu, svoje dvoje dece i njihovu baku na more. Zbog velike gužve, vrućine, čekanja, Vid se u jednom trenutku mnogo rasplakao. Takve okolnosti ponekad kod autistične dece izazovu uznemirenost, ali ona je kratkotrajna i u granicama podnošljivog. Plakao je sedam-osam minuta.”

KAKO SE NE PREDATI Čedomir Antić: Prvi školski dan mog autističnog sina!

Vrlo brzo, po rečima našeg sagovornika, prišla im je supervizorka i pitala da li dete prvi put leti i ima li strah od letenja.

“Odmah sam rekao da je Vid autističan, ali da nije agresivan i da je već nekoliko puta leteo bez ikakvih problema”, objašnjava Antić.

Advertisements

“Istog trenutka odlučila je da mu zabrani da leti, uprkos mojim tvrdnjama da nije neprilagođen takvim situacijama. Predočio sam da time krši Vidova ljudska prava. Zatražila je da ga supruga i ja odvedemo na pregled kod aerodromskog lekara. Lekar medicine rada im je rekao da dete mora da bude “psihijatrijski pripremljeno”. Objasnio je značenje ove sintagme tvrdnjom da je pre leta trebalo da popije lekove za smirenje.”

“Da, mnoge autistične osobe primaju lekove za smirenje, ali je preporuka da se oni ne daju deci u razvoju bez velike nevolje”, kaže Antić.

“U najtežim Vidovim godinama nikada mu nismo davali lekove za smirenje. Uporno sam zato ponavljao da Vid nije ni agresivan ni opasan, da let traje svega 40 minuta i pitao da li izbacuju i drugu decu koja tokom leta plaču. Lekar, ipak, ostaje pri svome, a u izveštaju, između ostalog, navodi da je pacijent skinut sa leta od strane supervizora, kao i rečenicu koja me je posebno razljutila: “Rekli su mi da dete ima autizam.” Doktor ovim praktično potvrđuje da dete nije pregledao.”

“ER SRBIJA”: DEČAK BIO AGRESIVAN

IZ Kompanije “Er Srbija” žale zbog neprijatnosti kroz koju je pre tri dana prošla beogradska porodica.

– Odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion doneta je nakon što je postao veoma uznemiren i počeo da se ponaša agresivnije dok je čekao u redu za prijavljivanje na let – kažu u “Er Srbiji”.

– Pojedini putnici, koji su takođe čekali u redu, izrazili su zabrinutost našem osoblju, kojem su bezbednost i dobrobit svih na letu prioritet. Po proceduri, svakog uznemirenog gosta mora da pregleda lekar na aerodromu da bi se utvrdilo da li je u stanju da putuje. Nakon procene doktora, obavestili smo porodicu da njihov član, nažalost, neće moći da putuje, i objasnili procedure o promeni datuma leta. Kao avio-kompanija ophodimo se jednako i nepristrasno prema svim našim gostima.

KURIR

Advertisements

error: