RUSIJA PORUČUJE SRBIJI: Ako se vi ne budete borili za Kosovo nećemo ni mi!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

FJODOR Ivanovič Ladigin – bivši načelnik Glavne obaveštajne uprave, odnosno ruske vojne obaveštajne službe – boravio je prethodnih dana u Beogradu.

Zbog promocije srpskog izdanja svoje knjige „Vojnodoktrinarna osnova spoljne politike SAD“. Po njenom završetku, general Ladigin je odgovorio na nekoliko pitanja Fakata.

• Knjigu ste napisali zajedno sa S. Afanasjevom. Odsad će moći da se čita i na srpskom. Ali, iznesite ukratko: šta su vojnodoktrinarne konstante ili koordinate spoljne politike Vašingtona?

– Knjigu smo završili u finalnoj fazi izborne kampanje u Sjedinjenim Državama. Cilj nam je bio da pokažemo da spoljna politika SAD principijelno ne zavisi od toga ko je predsednik te zemlje po partijskoj pripadnosti – demokrata ili republikanac.

– Spoljnu i vojnu politiku SAD formira američka vladajuća elita. Podređena je isključivo obezbeđivanju „životnih interesa“ SAD, a njima je Vašington nakon Drugog svetskog rata kao mrežom prekrio ceo svet, uključujući i Antarktidu. U izvesnom smislu se može reći da celo čovečanstvo danas ne živi na planeti Zemlji nego na planeti „životnih interesa SAD“.

– Za „zaštitu“ sebičnih interesa Severnoameričkih Država – Vašington već više od 70 godina koristi ceo kompleks sredstava i instrumenata za uticanje na druge države: političkih, diplomatskih, ekonomskih i propagandističkih (u poslednje vreme u formi informacionih ratova), a što je najvažnije – i vojnu silu. To se stalno dopunjava subverzivnim akcijama i „obojenim revolucijama“.

– U aktuelnoj Strategiji nacionalne bezbednosti SAD (usvojena 2015-te), Vašington direktno saopštava: „Kada god i gde god primenjivali silu, to mora doprinositi zaštiti naših nacionalnih vrednosti i potvrđivanju ispravnosti naših koraka. Sjedinjene Države, ako to nalaže situacija, koristiće vojnu silu i jednostrano, na primer – radi zaštite svojih životno važnih interesa…“.

– U tom cilju je naša plava planeta (uključujući i Antarktidu) – kao i ranije – i danas unapred podeljena od strane Pentagona na ratne teatre. A za svaki od njih su formirane, pripremljene i obučene takozvane zonske komande oružanih snaga SAD. Preko 90 odsto vojne mašinerije SAD (ukupno 2.170.000 ljudi) predviđeno je za dejstva na teritoriji drugih država.

• Šta je u tome najbitnije za Srbiju i Srbe i srpsko-ruske odnose? Čega se Beograd mora najviše čuvati?

– Najveći značaj za Srbiju, Srbe i srpsko-ruske odnose, kao i za druge subjekte međunarodnog prava, ima to što Vašington samovoljno širi po svetu uskokorisne, suštinski hegemonističke „životne interese“ SAD koje kao omču namiče svakoj nezavisnoj državi i traži bespogovorno potčinjavanje američkim interesima na štetu interesa pojedinačnih zemalja, njihovih naroda i odnosa sa drugim državama.

– Rukovodstva svih država koja su odgovorna pred narodom svoje zemlje, uključujući i zvanični Beograd, pre svega i više od svega ostalog treba da se boje gubitka državne nezavisnosti i pokornog praćenja agresivnog kursa stranog „partnera“.

• Donald Tramp je Oružanim snagama SAD već obezbedio značajno povećanje budžeta i želi da svojoj zemlji osigura vojnu nadmoć u narednim decenijama. To znači da bi „vojnodoktrinarne osnove“ trebalo da budu njime zadovoljne. Zbog čega onda američki generalitet ne staje u njegovu odbranu?

– Povećavanje vojnog budžeta i vojnih rashoda SAD nije zainteresovan samo američki generalitet. Čak su zainteresovaniji instituti vojno-industrijskog kompleksa SAD. Osim toga, dobar deo američkih generala pripada američkom establišmentu, u kojem trenutno, kao što se zna, preovladavaju antitrampovska raspoloženja. Ima razloga da se pretpostavi da su neki generali prevrtljivci koji gledaju kuda će vetar da zaokrene – odnosno, ko će izaći kao pobednik.

• Tramp svoje političke oponente označava kao „vašingtonsko blato“. Imajući u vidu vodeće američke liberalne medije, govori i o „fabrikama lažnih informacija“. Amerikanolozi po svetu smatraju da mu preprečuje put i pokušava da mu priredi impičment „duboka država“. Ko su, po Vašem mišljenju, pravi Trampovi protivnici? Ko antitrampovskim ratom upravlja iz pozadine? Šta je – iz vojnodoktrinarnog ugla – „duboka država“?

– Ne mogu da se složim sa Trampovom ocenom vodećih američkih liberalnih medija, sa ocenom da su samo oni „fabrike lažnih informacija“. Takva raspojasana lažljivost nije tuđa ni nekim drugim zapadnim zemljama.

– Za vladajuću elitu SAD, bila ona demokratska ili republikanska po partijskoj pripadnosti, Donald Tramp je „strano telo“. On se domogao Bele kuće uprkos svim liberalstvujušćim i ostalim elitnim frontovima vašingtonskog političkog spektra. A to je ono što Trampu nikada neće oprostiti ni ni oni, a zajedno sa njima ni „fabrika lažnih informacija“ vodećih američkih medija koja im je na usluzi.

Advertisements

– Oni će tražiti ako ne njegov impičment, ono pretvaranje „predsednika Trampa“ u lutku kojom će upravljati elitni lutkari.

• Trampovi protivnici i rusofobski deo američke elite samo što ne tvrde da je predsednik SAD Putinov agent i da ga je Moskva najdirektnije dovela na vlast. Pritom ne nude nikakve dokaze. Da je Rusija realno uticala na predsedničke izbore u SAD 2016. – da li bi Vašington izašao sa proverljivim podacima i dokazima?

– Na nesreću američkog naroda, kao i naroda drugih zemalja, uz „fabriku lažljivih informacija“ nalazi se i produkt sadašnje „lažljive“ po svojoj suštini američke demokratije. Upravo taj „produkt“ – u vidu predstavnika američkog establišmenta, koji su se već nalagali – spreman je da u svojim lažima pođe na sve moguće gnusobe, uključujući i tobožnje hakersko mešanje Rusije u američke izbore, nimalo ne vodeći računa o svom renomeu u očima trezvenih ljudi u svetu.

Pod izgovorom koji je bio potpuno izmišljen u Vašingtonu, početkom 90-ih godina bila je razrušena SFRJ, u martu 1999. izvedena ničim isprovocirana agresija na Jugoslaviju, 2003-će – agresija protiv Iraka, 2011-te – vojna akcija protiv Libije itd.

Rusi za one koji stalno lažu imaju izreku: „Melji Jemeljane, ovo je tvoja nedelja“. A u slučaju Vašingtona – koji je tobože „svetionik demokratije“ – nedelja laganja po-američki traje decenijama.

• Tramp je ocenio da se u SAD istrage o „ruskom mešanju“ tako vode da se tome smeju i Demokratska partija SAD i Rusija. Da li se Vi smejete?

– Možda Trampu, i ne samo njemu, izgleda smešnom unutarpolitička bahanalija koja u Vašingtonu traje, evo, duže od sedam meseci. Međutim, to nije samo smešno, nego i tužno. To je i veoma opasno, pre svega za međunarodnu situaciju. Jer, ta bahanalija traje u vladajućoj eliti velike sile koja pretenduje na svetsko liderstvo, još tačnije – na svetsko gospodstvo.

– To što američka vladajuća elita svoju lokalnu vašingtonsku bahanaliju širi na ceo svet bremenito je nepredvidljivim posledicama po čovečanstvo.

• Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da ova generacija Srba treba da reši problem Kosova i Metohije, da to pitanje ne treba da ostavlja svojoj deci. Njegovi oponenti naglašavaju da Srbija nipošto ne sme da žuri, da Kosovo treba da drži u statusu zamrznutog konflikta, jer vreme ne radi za Albance već za Srbiju i Srbe. Treba li Srbija da žuri i – radi li zaista vreme za nju?

– Opštepoznato je da je Kosovo i Metohija – u skladu za obavezujućom Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i sa Ustavom Republike Srbije – sastavni deo Republike Srbije. Rešenje tog problema je unutrašnja stvar zemlje. Zadržati ili ne zadržati taj problem u statusu zamrznutog konflikta, prepustivši njegovo rešavanje budućim generacijama ili u tome žuriti – to treba da rešava isključivo narod Srbije.

• U knjizi posebno naglašavate da Rusija u postojećim međunarodnim okolnostima treba da se drži „tvrde linije“, ali i da teži kompromisima. Upozoravate da Rusija u Vašingtonu nikada neće prihvaćena kao partner, već tretirana kao protivnik SAD. Putin se upravo tako i postavlja, bar od svog čuvenog govora u Minhenu. Šta će se na tom planu dalje događati?

– Dozvolite da prvo precizno navedem našu formulaciju iz knjige: „…u strategiji nacionalne bezbednosti SAD Rusija se stalno predstavlja kao glavna pretnja Sjedinjenim Državama jer je glavni i tvrdi protivnik Vašingtonu u njegovom agresivnom promicanju svojih životno važnih interesa po celom svetu. Sjedinjene Države u prvom redu zbog toga nikada Rusiju nisu, a po svemu sudeći nikada i neće, tretirati drugačije osim kao protivnika“. U 21. veku se to vremenski povezuje sa vremenom minhenske reči Predsednika Putina, ali je toga bilo i ranije.

– Tvrda linija naše zemlje u odbrani svojih interesa, pri istovremenoj spremnosti na traženje obostrano prihvatljivih kompromisa pri ravnim partnerskim odnosima između SAD i Rusije, jedini je pravi i ispravni kurs koji održava bezbednu situaciju u svetu. Čim vašingtonska elita bude shvatila da je besmisleno da sa Rusijom razgovara sa pozicija sile – odnosi među našim zemljama počeće da se normalizuju. Sačekajmo, dakle.

• Protivnici uspostavljanja trajnih savezničkih odnosa između Srbije i Rusije, koji bi podrazumevali da Rusija nastupa kao „sila zaštitnica“, kao argument navode da Srbija nema zajedničku granicu sa RF. Koliko je to realna prepreka, a koliko modus za manipulaciju?

– Odnosi Srbije i Rusije uvek će imati i pristalice i protivnike. Ovi poslednji (protivnici) uvek će iznalaziti „ubedljive“ (kao se njima čini) razloge. Glavno je da pobornici održavanja dobrih srpsko-ruskih odnosa budu verni idealima prijateljstva među našim narodima i zemljama koji su prošlu proveru vekova.

IZVOR: FAKTI.ORG

Advertisements

error: