SOCIOLOG JOVO BAKIĆ: Rešenje za probleme u Srbiji je da se digne KUKA i MOTIKA!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Bakić je istakao da je vlast Aleksandra Vučića autoritarna i da kontrolom medija ne dozvoljavaju da se čuje kritika vlasti.

Sociolog i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Jovo Bakić, prokomentarisao je aktulenu situaciju u zemlji u Espreso intervjuu nedelje.

Sa njim smo pričali o predsedničkim izborima u Srbiji, izboru Ane Brnabić za premijera, štrajkovima radnika Fijata i Goše, da li je policija u službi Aleksandra Vučića, ali i o medijskoj situaciji i učestalim napadima na žene.

U video intervjuu nedelje pogledajte kako Bakić komentariše trenutnu situaciju u zemlji i koje je rešenje, po njegovom mišljenju, za brojne probleme sa kojima se suočava naše društvo.

Da li u Srbiji postoji diktatura ili biste vlast Aleksandra Vučića okarakterisali drugačije?

– To je autoritarna vlast, diktatura je nešto drugo. U diktaturi nemate višestranački sistem, tako da ovo je autoritarna vlast gde se on trudi da razbije opoziciju da je svede na neku vrstu forme bez stvarnog sadržaja.

Koji bi bili pokazatelji, po vašem mišljenju, da vlast ima neke oblike diktature?

– Pa kažem, mislim nije diktatura, ali je autoritarni sistem. Šta to znači? Vlast kontroliše sredstva masovnog opštenja, pritom naročito mislim na televizije sa nacionalnom frekvencijom i to je ključno pitanje. Vi ne možete da čujete kritiku vlasti na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, jasno je da nema nikakvog govora o nekom liberalnom sistemu.

Da li su izbori u Srbiji bili fer, kako objašnjavate ubedljivu pobedu SNS i da li je opozicija mogla da postinge bolji rezultat?

– Izbori nisu bili pošteni zbog toga što, jedan element sam već naveo, a to su sredstva opštenja. Ne možete imati fer izbore ako novinari ne rade svoj posao kako treba. S druge strane, stanje opozicije je očajno, opozicija se ne može nadati nikakvom uspehu dokle god su ljudi koji ne uživaju poverenje značajnog dela javnosti na čelu, tu prvenstveno mislim na Dragana Šutanovca i Zorana Živkovića. Prema tome svaka koalicija sa njima znači poraz za opoziciju.

Kako komentarišete dve pompezne inauguracije Aleksanda Vučića i da li je Srbiji kao siromašnoj zemlji bilo potrebe za njima?

Advertisements

– Pa to je jedna maskarada koju autoritarni režimi i autoritarni vođi prave. Oni žele da se pokažu znatno moćnijima nego što jesu i onda u to ubeđuju sopstveni narod. Sad, na građanima je da procene da li im odgovara da budu poslušna podanička masa ili će biti građani. U ovom trenutku građani su sluđeni, jedan dobar deo njih, jedan deo manji je shvatio sve manipulacije koje režim pravi, ali jedan deo još nije razumeo do kraja o kakvim mehanizmima vlasti se radi i da zapravo njihova beda i sirotinja jeste osnova za jedan bahati život bogataša, u koje spadaju i političari.

Radnici u Srbiji su poslednjih godina u sve lošijem položaju, a evo već nedelju dana pratimo štrajkove radnika Fijata i Goše. U kojoj meri je država odgovorna za njih i kako komentarišete navode premijera da će štrajkovima oterati investitore?

– Pa ajde da krenemo s kraja pitanja, ti navodi su u najmanju ruku bezobrazni, zašto, pa zato što su ti radnici najmanje plaćeni radnici Fijata u svetu i u tom smislu Fijat će otići ukoliko nađe neko bolje mesto ili ukoliko zaključi da mu se više ne isplati da radi u Srbiji, a ne zato što su ti bedno plaćeni radnici štrajkovali. S druge strane, ova Vlada je Vlada koja brani interese stranih investitora umesto interesa građana Srbije i to je ključni problem koji mi svi imamo. Zato što Vlada nije naša Vlada, ona je Vlada Fijata, Hestila, različitih investitora Jure koji ovde dođu, i onda pazite, mi kao sirotinja finansiramo njihov dolazak jer plaćamo svako radno mesto koje se tamo otvori, a onda oni zapošljavaju naše građane koje plaćaju ispod svake mere. I na taj način jednostavno sirotinja kreditira bogate, to je sistem u kojem mi živimo i to je sistem koji je ova Vlada stvorila.

Koje je rešenje, po vašem mišljenju, za stranačko zapošljavanje u Srbiji?

– Rešenje je kuka i motika, dakle, treba svaki svoga zgrabiti subašu i odrubiti mu glavu, to je rešenje. Jednostavno vi imate jedan lopovski sistem gde stranački paraziti parazitiraju na društvenom telu, dakle ti paraziti moraju da se odstrane. Da bi se to desilo mora čitav politički sistem u prah i pepeo da se pretvori, a određeni političari treba da robijaju više decenija.

IZVOR: ESPRESO

Advertisements

error: