“5. OKTOBAR” u Rumuniji! Narod upao u Skupštinu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Anti-vladini protesti održavaju se širom Rumunije, a demonstranti su se na kratko sukobili s policijom, nezadovoljni zbog novog zakona za koji kažu da će olakšati korupciju na visokom nivou.

 

Hiljade ljudi se okupilo ispred zgrada zvaničnih institucija, mašući rumunskim, američkim i evropskim zastavama i vikali “Nećemo se odustati!”.

 

Oni su nazivali vladajuću Socijaldemokratsku partiju “crvenom kugom”.

Manji protesti održani su u drugim gradovima, poput Brašova, Sibiua, Temišvara i Jašija.

Demonstranti su ranije u toku dana uspeli da uđu u zgradu Parlamenta Rumunije gde su održali bučni protest protiv nedavno donetog zakona za koji kažu da će olakšati korupciju na visokom nivou.

 

Demonstranti su uspeli da uđu u Parlament u pratnji poslanika iz opozicione stranke “Saveza za spas Rumunije” (USR).

Advertisements

Posedali su ispred kancelarije Liviua Dragnee, lidera vladajućih Socijaldemokrata, koji ne može biti premijer jer je osuđen zbog nameštanja izbora.

Pozvali su rumunsku Upravu za borbu protiv korupcije da “dođe i odvede ga” i držali transparent: “Gnezdo lopova i mafijaša”. Televizijske stanice uživo su prenosile protest.

 

Iznenadni protest je počeo dok je premijerka Viorika Dančila držala govor u Parlamentu o predstojećem predsedavanju Rumunije Evropskom unijom.

 

Poslanici su u ponedeljak odobrili revidirani krivični zakon koji su kritičari nazvali korakom unazad u procesuiranju korupcije.

 

AUTOR TEKSTA: N1 Srbija / FOTO: Reuters

Advertisements

error: