ORBAN UDARIO NA EU: Ne pristajemo na ucene i pretnje!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

MAĐARSKI premijer Viktor Orban snažno je danas odbacio kritike na račun njegove vlade, dok su evroposlanici raspravljali o tome da li Budimpešti treba uvesti sankcije zbog navodnog podrivanja vrednosti EU.

 

Evropski parlament je raspravljao o mogućim sankcijama zbog mađarske politike u oblastima migracija, medija, korupcije i civilnog društva, za koje protivnici tvrde da su u suprotnosti sa demokratskim vrednostima EU i vladavinom prava.

Orban je tokom debate tvrdio da je Mađarska na meti zbog antiimigrantskih stavova.

„Ovaj izveštaj ne poštuje mađarsku naciju. Vi mislite da bolje od Mađara znate šta je Mađarima potrebno“, rekao je Orban evroposlanicima.

 

On je izjavio da bi uvođenje političkih sankcija Budimpešti bilo prvi slučaj u istoriji EU da „zajednica osudi svog graničara“.

Advertisements

 

„Ne prihvatam da snage u EP koje podržavaju imigraciju i migrante prete, ucenjuju i neistinitim optužbama kleveću Mađarsku i mađarski narod. Kakvu god odluku da donesete, Mađarska neće pristati na iznude, Mađarska će braniti svoje granice, zaustaviće ilegalnu migraciju i zaštiti svoja prava, ako treba i od vas“, naveo je mađarski premijer.

 

EP će sutra glasati o predlogu za pokretanje procedure o vladavini prava, zasnovane na izveštaju komiteta EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove, što bi moglo dovesti do toga da Mađarska izgubi pravo glasa u EU u okviru procesa poznatog kao član sedam.

Evropska komisija je pokrenula proceduru člana sedam protiv Poljske zbog navodnog urušavanja nezavisnosti pravosuđa. Slučaj Mađarske je prvi put da na pokretanje te procedure poziva Evropski parlament.

 

Ipak, malo je verovatno da će zaista doći do uvođenja sankcija jer se očekuje da će Varšava i Budimpešta zaštititi jedna drugu.

 

(Beta)

Advertisements

error: