BORIS TADIĆ: Vučić je lažni patriota i mrzitelj Srba!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

„SDS nije ostala po strani, jer je u razgovorima sve vreme sa svima koji su zainteresovani za ujedinjavanje opozicije.

 

Naprotiv, vrlo smo „svrstani“ uz ideju ujedinjenja srodne opozicije, jer je to jedini način da se smeni ova štetočinska vlast. Ukoliko to ne bude moguće, donećemo odluku šta ćemo u takvim okolnostima. Kao što smo i na predsedničkim izborima do poslednjeg trenutka razgovarali sa oba kandidata ubeđujući ih da imamo jednog kandidata. To smo činili i uoči beogradskih i prošlih parlamentarnih izbora. Nismo odustajali od toga do poslednjeg trenutka i doneli smo odluku koga ćemo podržati tek kada su izgubljene sve nade da ćemo imati jednog kandidata. I danas ulažemo maksimalnu energiju u to, ali to nažalost ne zavisi samo od SDS-a“, kaže u razgovoru za Danas Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije, odgovarajući na pitanje kako se desilo da SDS naposletku ostane izvan bilo kakvog opozicionog bloka.

 

* Bilo je informacija da ste pregovarali o saradnji sa Sašom Jankovićem, ali vam je on ipak poželeo sve najbolje u daljem radu, jer ne želi da sarađuje sa onima koji su razočarali narod posle Petog oktobra.

 

– Nismo pregovarali o saradnji i to je potpuna dezinformacija. Imali smo redovnu komunikaciju, kakvu imamo sa gotovo svim opozicionim akterima. A sa onima koji su bili na vlasti nakon Petog oktobra Janković je vrlo tesno sarađivao pre nego što je to rekao, a vidim i u ovom njegovom bloku neke od ih stranaka. Čak na prošlim izborima je podržao bivšeg gradonačelnika. Čini se da Janković ima problem sa održivošću svojih proklamovanih principa. U svakom slučaju ne bismo bili deo tako formiranog građanskog bloka i Janković je to sigurno znao, jer zna da se zalažemo za ujedinjenje građanske opozicije, a ne za njeno dodatno fragmentisanje u vidu privatnih koalicija kojima nije cilj da se zaista ujedini opozicija, već da svako bude lider, pa bilo čega. Mogla je i SDS da napravi isti takav blok, jer su se i nama neke stranke tog bloka obraćale da formiramo sličnu koaliciju. Ali, zamislite kada bi svako tako postupio, imali bismo više kolona i ujedinitelja nego stranaka.

Advertisements

 

* Ostajete li pri stavu da za korpu punu baba i žaba niko neće da glasa ili ćete se ipak prikloniti nekom od opozicionih saveza ili ćete možda formirati neki svoj blok?

– Koalicije babe i žaba su uvek problem u politici, a da li je to najmanje loše rešenje, a jedino moguće, videćemo nakon svih razgovora koje vodimo. SDS bi pravila blok samo kada bismo videli da možemo zaista da okupimo sve relevantne građanske aktere, a ne da bih ja bio lider. A da skupimo par javnosti nepoznatih pokreta, samo da bismo to nazvali svojim blokom, svakako nećemo to raditi. I to smatramo krajnje štetnim pristupom i dodatnim razjedinjenjem opozicije.

 

* Opozicija se optužuje da je priznala Kosovo. Kad Vučić kaže – moji prethodnici su overili nezavisnost Kosova i zato sada nemamo ništa, osećate li se prozvanim i koliko je to tačno?

– Nemam šta da se osećam prozvanim, jer Vučić mene lično imenom i prezimenom optužuje za to. Međutim, na moj poziv na TV duel na temu njegovih optužbi ne odgovara. Naravno da je to notorna laž i to zna i Vučić i vi i svaki normalan čovek u ovoj zemlji. Savetodavno neobavezujuće mišljenje Međunarodnog suda pravde naziva overom nezavisnosti, a i sam je u vreme kada smo tražili to mišljenje javno to podržavao. Ponavljajući tu laž, Vučić podržava propagandu Tačija i Haradinaja i radi direktno protiv interesa svoje države. Njegova obaveza je da objasni da to nije tako, a ne da podržava laži zagovornika nezavisnog Kosova, samo da bi prebacivao odgovornost na svoje političke protivnike. Uostalom, kako to mišljenje Međunarodnog suda pravde nije bilo obavezujuće za zemlje koje nisu priznale Kosovo, ni nakon tog mišljenja. Ispada da više onda na primer Slovačka brani interese Srbije nego predsednik Srbije. Za Slovačku to nije bila overa, a za predsednika Srbije jeste. Apsurd. Isto kao što i Vučić tvrdi da sam ja postavio granice na Jarinju, a upravo juče Dačić odgovara Tačiju da granice na Jarinju ne postoje i da su to samo administrativne linije, što je i tačno. Vučić, dakle, pomera granice Srbije po merilima propagande i unutrašnje političke borbe, a ne spram zakona i važećih ugovora. On ne samo da laže, već svojim izjavama dovodi u pitanje integritet države, a Ustavom i zakletvom je obavezan da ga čuva.

 

DANAS.RS

Advertisements

error: