KULTURNI GENOCID: Tomin sin srušio Kuću Đure Jakšića

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Velika sramota za Kragujevac! Gradsko rukovodstvo s gradonačelnikom Radomirom Nikolićem na čelu srušilo je kuću u kojoj je živeo i stvarao čuveni srpski pisac i slikar Đura Jakšić. Da sve bude još crnje, na tom mestu biće izgrađen objekat u kom će, između ostalog, vinari izlagati svoja vina.

 

KUĆA Đure Jakšića u Kragujevcu više ne postoji. Objekat u Karađorđevoj ulici u centru grada, koji je decenijama propadao bez ičije brige, proteklog vikenda uklonile su građevinske mašine.

Reč je, inače, o kući u kojoj je tokom službovanja u Šumadiji, krajem 19. veka, živeo poznati srpski pesnik i slikar. Na tom mestu će, kako je ranije najavljivano iz gradske uprave, biti podignut objekat namenjen kulturi.

Advertisements

 

Polemike oko toga da li objekat treba rušiti ili uraditi repliku kuće i tako sačuvati uspomenu na velikog pesnika i slikara trajale su godinama, gotovo koliko i naglo propadanje i urušavanje ovog objekta. Brojni građani bili su za to da se kuća nekako očuva, čak je i organizovano potpisivanje peticije.

 

Pre nekoliko godina predlagano je da se proglasi za spomenik kulture, ali je taj predlog odbijen uz obrazloženje da nema dovoljno umetničkih i istorijskih vrednosti.

 

Ranija gradska vlast je još početkom 2013. godine donela odluku o rušenju Đurine kuće, ali su se tada tome usprotivila brojna udruženja građana. Najviše ih je iritirala nezvanična informacija da će se na tom prostoru graditi poslovni objekti. S obzirom na to da nadležni u gradu nisu mogli da se odupru snažnom otporu rušenju, odlučeno je da se privremeno kuća ogradi metalnim rešetkama, kako se ne bi srušila na prolaznike.

 

AUTOR TEKSTA: Republika.rs / Novosti / FOTO: Medias

Advertisements

error: