NESTALI NOVINAR govorio da mu prete ljudi iz vlasti

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Policija mora da preduzme najintenzivniju potragu za nestalim novinarom Stefanom Cvetkovićem iz Bele Crkve, zahtevaju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

 

NUNS i NDNV smatraju da nestanak Cvetkovića mora najozbiljnije da zabrine ne samo policiju Bele Crkve već i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, jer se novinar proteklih godina više puta žalio da mu prete iz političko-kriminogenih krugova.

NUNS je naveo spisak pretnji, koje je novinar Stefan Cvetković prijavljivao NUNS-u i OEBS-u.

Navodimo izvode iz baze NUNS-a:

 

15.12.2016.

– Stefan Cvetković kaže da je obavestio NUNS da je u ranim jutarnjim satima kada je krenuo na put na vozilu video napisanu poruku “mrtav”. On sumnja da preteća poruka može da ima veze sa njegovim izveštavanjam o kriminalnom skladištenju i spaljivanju opasnog otpada u Beloj Crkvi.

30.01.2016.
– Zamenik predsednika opštine Bela Crkva Marjan Aleksić uputio je pretnje i polomio mobilni telefon novinaru iz tog mesta Stefanu Cvetkoviću, naveo je Cvetković. Očevici su rekli da se incident dogodio u restoranu Dunavski cvet u mestu Stara Palanka, dvadesetak kilometara od Bele Crkve. Prema njihovim navodima, Aleksić je prišao stolu, za kojim je Cvetković sedeo sa kolegama novinarima iz Produkcione grupe “Mreža” iz Beograda, i verbalno mu pretio, a kada je primetio da je Cvetković uključio telefon da bi snimio pretnje, Aleksić mu je polupao displej na uređaju.

Advertisements

Decembar 2015.
– Stefan Cvetković je izjavio da su mu nepoznati počinioci polupali automobil, i to nakon što su ga lokalni funkcioneri označili kao “legitimnu metu”, proglašavajući ga “stranim plaćenikom”. Kao drastičan slučaj takvih verbalnih napada, Cvetković navodi postupak pomoćnika predsednika opštine Jovana Daje, koji je više puta tokom poslednjih mesec dana na lokalnom radiju ustvrdio da je “Stefan Cvetković strani plaćenik koji se finasira sredstvima Soroš fondacije sa sedištem u Frankfurtu”.

13.08.2015.
– Cvetković je izjavio da je primio veliki broj pretnji smrću njemu i njegovoj porodici. Prve anonimne ‘prijateljske sugestije’ da ne bi trebalo da ‘čačka’ zloupotrebe u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine. Kasnije počinju stalne pretnje putem interneta i telefonom. Prete mu klanjem, ubistvom, lomljenjem kičme, ubistvom deteta, odsecanjem jezika, lomljenjem prstiju”.

 

n1 srbija

Advertisements

error: