Pravnici o blokadi: Građani imaju prava na okupljanja

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Građani koji protestuju nezadovoljni cenama goriva u Srbiji imaju pravo na spontana okupljanja, a vlast ne razume suštinu njihovog protesta i strahuje jer takva okupljanja mogu biti model bunta protiv nekih budućih teških odluka koje vlast mora da donese, ocenili su danas advokati Božo Prelević i Nikola Barović.

 

Prelević koji je i bivši koministar unutrašnjih poslova, ocenio je da građani koji protestuju zbog povećanja cene goriva, imaju pravo na spontano okupljanje koje je predviđeno zakonom, a da je problem što je vlast u strahu od tih protesta jer ih smatra modelom bunta koji može da usledi nakon donošenja nekih teških odluka u budućnosti.

 

Prelević je danas za agenciju Beta rekao da zato očekuje da Vlada Srbije “ipak nekako izađe u susret zahtevima građana”.

 

“Ne radi se o problemu odgušenja saobraćaja, već o zabrani legalnih protesta. Oni verovatno gledaju kako to da urade, a da ne ispadne da su podlegli pritiscima”, ocenio je Prelević.

On je naveo da bi eventualna reakcija policije samo imala kontraefekat.

Advertisements

“Verovatno bi 50 odsto Beograđana izašlo na ulice i reklo: ‘Evo, i mi smo tu!’. U tom slučaju ljudi bi vrlo brzo povezali da se njima zabranuje da protestuju, a da oni koji izlaze da spreče proteste, dobijaju stanove od države”, ocenio je Prelević.

 

Vlast dodatno pogoršava stvar vređajući ljude koji prostestuju, a, s druge strane, naveo je Prelević, jasno je da protesti nemaju veze sa opozicijom” jer “opozicija ne bi izgubila izbore da tako nešto može”.

 

On je istakao da ne vidi razliku između prošlonedeljnih protesta malinara i zahteva građana u vezi s cenom goriva.

“Ako si u nečemu najskuplji u regiuonu, nije do onih koji protestuju nego do države”, zaključio je Prelević.

 

Advokat Nikola Barović ocenio je danas za agenciju Beta da vlast u Srbiji ne razume da građani nezadovoljni cenom goriva protestuju zato što im je ugrožena sloboda kretanja politikom poreza i akciza, koja mora da se promeni.

 

IZVOR: N1 SRBIJA

Advertisements

error: