CELA OPŠTINA NA PRODAJU! Hoteli, jezera, šume, banja…

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Opština Medveđa nalazi se na jugu naše zemlje, nedaleko od administrativne linije sa KIM. Važi za jednu od siromašniji u Srbiji, a stvari su se izgleda dodatno pogoršale od kada je zajahao SNS. Sada je tamošnja vlast stavila na prodaju neke od glavnih resursa koji ovde postoje, a na šta je ukazo tamošnji odbor stranke Dosta je bilo.

Opštinski odbor pokreta Dosta je bilo u Medveđi izražava sumnju u dobre namere rukovodstva opštine Medveđa i državne politike prema turističkom i energetskom resursu u Sijarinskoj banji, kao i rubnim područjima u Kuršumliji i Bujanovcu.

 

Povodom odluke da se uđe u privatizaciju banjskih lečilišta, hotela a pre svega resursa prirode kao što su mineralne vode, uskoro se očekuje prodaja prava na eksploataciju rudnih sirovina u Tularu i prodaja Rudnika Lece, prava na obradu poludragog kamena u Sijarinskoj banji, pokret poziva predstavnike građana da se odupru prikrivenoj prodaji zemlje i prirodnih izvora.

 

Pokret poziva da opštinske strukture izrade analizu i studiju dugoročne isplativosti prodaje ovih resursa, jer Direkcija za imovinu i Fond PIO shvataju da devastirana uprava u Medveđi nije sposobna da odgovorno upravlja resursima.

Advertisements

 

Ne može se po svaku cenu prodati blago jer postoje državni interesi i građani koji su sposobni da zaštite od doboša prirodne resurse, a to je ekspertska procena i konkursi u kojima će ideje, znanje i održivost nadvladati političke igre.

 

Pokret sumnja na blisku vezu kontraverznog turskog investitora Minkare (gost na otvaranju zaobilaznice u Medveđi) čiji je zadatak da nađe partnera za hotel Gejzer u Sijarinskoj banji (na slici ispod), a nakon toga da se po ubrzanoj proceduri proda Specijalna Bolnica, izvori geotermalnih voda i to većinom turskom, azerbejdžanskom ili arapskom investitoru sa sumnjivim kapitalom.

Pokret očekuje odgovornu državnu i lokalnu upravu koja neće prodati resurse i tako prikriti nesposobnost i reći da je dovela nekakvog investitora, već će pronaći domaće partnere ili delegirati upravljanje timu koji će stvoriti uslov za javno-privatno partnerstvo u korist građana Medveđe i Srbije.

 

IZVOR: Dostajebilo.rs / FOTO: Arhiva

Advertisements

error: