RADOVI NA KUĆI BANA JELAČIĆA: Srbija daje 600.000 evra

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu uskoro detaljno obnovljena. Istorijsko zdanje biće ustupljeno Hrvatskom nacionalnom veću.

 

DVOSOBNI stan na spratu impozantnog baroknog zdanja iz 18. veka, rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, otkupljen je za potrebe Hrvatskog nacionalnog veća, a u toku je postupak otkupa i drugog, većeg, dela zgrade u prizemlju, čime bi bio okončan projekat za koji je država Srbija izdvojila 600.000 evra.

 

Projekat “Kuća bana Jelačića” ostvaruje se na inicijativu predsednika Republike Aleksandra Vučića, kao značajan doprinos regionalnoj saradnji između Srbije i Hrvatske.

 

 

– Stan na spratu kuće, površine oko 60 kvadratnih metara, otkupljen je od prethodnog vlasnika, privatnog fizičkog lica, a ostalo je još da se otkupi prizemni deo zgrade, površine oko 260 kvm – kaže za “Novosti” Siniša Jokić, direktor novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i član državne komisije koja sprovodi taj projekat.

Advertisements

 

Jokić napominje da je u toku proces rešavanja imovinsko-pravnih odnosa za prizemlje zgrade, odnosno, dogovaranje o kupoprodaji sa firmom “Standard medija”, u okviru koje je 14 suvlasnika tog prostora.

 

– Kad i taj postupak bude završen, HNV, kao i druga hrvatska udruženja, dobiće izuzetno lep prostor veći od 300 kvm na vrlo atraktivnoj lokaciji, na uglu Beogradske i Ulice Vladimira Nazora u podgrađu Petrovaradinske tvrđave – napominje Jokić.

 

Posle otkupa dela rodne kuće bana Jelačića, u čijem se drugom delu nalazi još četiri privatna stana, uslediće uređenje budućih prostorija HNV, koje će takođe biti finansirano iz budžeta, najverovatnije APV. Nadzor nad tim poslovima obaviće stručnjaci novosadskog ZZSK.

 

izvor: Novosti

Advertisements

error: