STRAŠNO! Ulica u Čačku dobila ime po stranom investitoru

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Peter Kelen, vlasnik nemačke kompanije „Forverk“, koja će graditi fabriku u Preljini na lokaciji nekadašnjeg hipodroma, dobio je ulicu sa svojim imenom u Čačku!

 

Ova neobična počast zadesila je nemačkog industrijalca iako još nije položen ni kamen temeljac za novi proizvodni pogon koji bi trebalo da bude izgrađen do kraja godine. Ime Petera Kelena poneće novoizgrađena Sekundarna servisna saobraćajnica u Preljini, dužine 768 metara. Ona se prostire duž lokacije na kojoj bi trebalo da bude otvorena „Forverkova“ fabrika, u kojoj će, kako je najavljeno, posao dobiti hiljadu Čačana.

Ovu odluku donela je Komisija za određivanje naziva ulica, na inicijativu gradske Uprave za lokalni ekonomski razvoj. Pet članova komisije glasalo je za ovaj predlog – po dva člana iz vladajuće SNS i opozicione Srbije Nove Srbije i jedan iz takođe opozicione Grupe građana „Za napredniji Čačak“. Aco Đenadić iz Dveri bio je protiv, dok istoričar Goran Davidović kao nestranačka ličnost nije ni glasao, smatrajući da se, kako je rekao, radi o svojevrsnoj političkoj farsi. On je sednicu napustio i podneo ostavku na članstvo u komisiji.

Advertisements

 

– Ovo je prvi put da neko dobija naziv ulice za života, a da ne znamo šta je uradio za ovaj grad i državu. Niti je ta fabrika izgrađena, niti znamo da li će biti ispunjeno obećanje o otvaranju hiljadu radnih mesta – kaže Davidović. On je podsetio da za vreme Drugog svetskog rata nemački okupator nije promenio naziv nijedne ulice u Čačku.

– Očito je da se sve ovo radi u ime ličnih interesa ili interesa određenih političkih grupacija u gradu na Moravi. Ovo je ponižavanje građana Čačka i ponižavanje prošlosti ovog grada. Uopšte nije problem što je taj čovek Nemac, jer neke od glavnih ulica u gradu nose imena Austrijanaca i Hrvata, na šta smo svi ponosni, već je sporan način i razlog zbog kojeg je sve ovo urađeno – naglasio je Goran Davidović.

 

IZVOR: Danas.rs

Advertisements

error: