Španski premijer koji se borio za Kosovo, smenjen!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Madrid — Španski parlament izglasao je nepoverenje premijeru Marijanu Rahoju, a novi predsednik vlade biće lider socijalista Pedro Sančes.

 

Rahoj nije prošao glasanje o poverenju u španskom parlamentu. On je, obraćajući se poslanicima, rekao da je ponosan na svoj rad.

 

“Čast je ostaviti bolju Španiju od one koju sam preuzeo. Hvala svim Špancima i srećno”, rekao je Rahoj, pre samog glasanja, čime je potvrdio poraz i pre nego što je odluka donesena.

 

Svetski mediji prenose da je Rahoja “smenila” prošlonedeljna presuda za korupciju nekim bivšim članovima Rahojeve konzervativne Narodne partije.

 

Za smenu Rahoja glasalo je 180 poslanika, dok je 169 bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

U Španiji glasanje o nepoverenju ne znači samo smenu premijera već i izbor novog zbog čega je Socijalistička partija, kao druga vodeća stranka na izborima održanim 2016., predložila Sančesa kao kandidata.

Advertisements

 

Posle glasanja, Rahoj (63) je prišao Sančesu (46) i pružio mu ruku, prenosi AP.

Sančes će, kako se očekuje, preuzeti dužnost u ponedeljak i imenovati svoj kabinet sledeće nedelje.

On postaje sedmi španski premijer od povratka te zemlje demokratiji krajem 70-tih godina nakon Frankove diktature.

Međutim, odlazak Rahoja sa vlasti posle šest godina vodi jednu od četiri vodeće evropske ekonomije u neizvesnu političku budućnost, ocenjuje Rojters.

 

Sančes je juče rekao da će pokušati da ostane na čelu vlade do kraja mandata aktuelnog parlamenta 2020. godine. Međutim, nije izvesno koliko će njegova administracija sa samo 84 socijalista u parlamentu koji broji 350 poslanika, moći da potraje, navodi Rojters.

 

Rahoj je u prethodnom periodu odbijao da podnese ostavku nakon što je njegova Narodna partija dobila ogromnu novčanu kaznu zbog uzimanja mita.

U poslednjem obraćanju na funkciji premijera Rahoj je uoči glasanja u parlamentu rekao da je ponosan na ono što je učinio.

 

IZVOR: B92 / FOTO: AP

Advertisements

error: