USVOJEN ZAKON! Srbi da isplate Hrvatima 3 MILIJARDE EVRA!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Sabor je usvojio Zakon o upravljanju javnom imovinom, koji danas stupa na snagu i kojim se vlasništvo naših kompanija izdaje u zakup trećim licima na 30 godina.

 

Donošenjem Zakona o upravljanju javnom imovinom, Hrvatska namerava da srpskim kompanijama otme nepokretnu imovinu vrednu oko tri milijarde evra.

 

Prema ovom zakonu, koji je Hrvatski sabor usvojio 18. maja, a koji stupa na snagu danas, nepokretna imovina srpskih preduzeća u Hrvatskoj biće oduzimana i izdavana trećim licima u zakup na 30 godina. Ovo je, kako tvrde sagovornici Kurira, kršenje Sporazuma o sukcesiji. Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže za Kurir da je Srbija uradila sve što je do nje i da joj ne preostaje ništa drugo nego da se obrati Ujedinjenim nacijama, koje su garant tog sporazuma.

– Hrvatska uporno izbegava realizaciju Sporazuma o sukcesiji, koji je međunarodni ugovor i u kojem je u aneksima A i G jasno rečeno na koji način će se sa ukupnom imovinom u Hrvatskoj raspolagati. To je pokušaj da se jednim zakonom koji je apsolutno u suprotnosti sa Sporazumom o sukcesiji imovina srpskih preduzeća stavi pod punu kontrolu hrvatskih vlasti. Nadležna ministarstva spremaju zajednički odgovor koji će biti upućen UN – ističe Odalović.

Advertisements

 

Zoran Ristić, predsednik udruženja Oduzeta imovina, objašnjava da oko 180 firmi iz Srbije poseduje imovinu u Hrvatskoj.

– Vrednost se procenjuje na oko tri milijarde evra. Mi smo formirani kao udruženje firmi pravnih subjekata iz BiH i Srbije. Nameravamo da se borimo pravnim putem. Planiramo da se žalimo Komitetu za ljudska prava u Ženevi – navodi Ristić i dodaje da je bitno da i država nešto preduzme.

 

Radomir Podinić, predsednik Nadzornog odbora firme “Mladost turist”, koja ima imovinu u Hrvatskoj u vrednosti od 35 miliona evra, kaže za Kurir da nisu iznenađeni potezom Hrvatske:

– Hrvati ne poštuju nikakve međunarodne sporazume. Naša firma je 10 godina vodila spor s Hrvatskom i dokazala da je to naša imovina! Onda smo se obratili Međunarodnom sudu u Strazburu, ali tamo pravdu nismo našli jer su doneli zaključak da to nije u njihovoj nadležnosti.

 

IZVOR: Kurir.rs / FOTO: Hrtel

Advertisements

error: