PAO POLICAJAC MAFIJAŠ! Pripadnik Interventne radi sa drogom

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Heroin koji je za vikend zaplenjen prilikom primopredaje u Belom Potoku, do dilera Željka Brajovića Žapca došao je preko švercerskih kanala sa Kosova i Metohije, saznaje “Blic”.

 

Dileri su se, inače, u Belom Potoku sastali u subotu uveče kada ih je policija zatekla na delu i pohapsila prilikom primopredaje narkotika.

Među uhapšenima je, kako je “Blic” pisao, i pripadnik Interventne jedinice MUP-a Đorđe Vokić (29), koji je obezbeđivao sastanak kupca (Dušana Ivljanina) i dilera (Žapca i Aleksandra Anđelkovića).

Okvirna vrednost heroina na tržištu iznosi oko 60.000 evra, ali bi mogla biti i višestruko veća: to zavisi od načina obrade i željenog kvaliteta.

 

S obzirom na to da se radi o velikoj količini čistog i izrazito opasnog narkotika, istraga policije i tužilaštva bavi se i poreklom robe, odnosno ko je i odakle dopremao heroin Žapcu Brajoviću? Prema nezvaničnim informacijama, droga je do beogradskog dilera stigla sa Kosova, švercerskim kanalima koji će takođe biti deo istrage.

Advertisements

 

– Jedan od glavnih krakova šverca heroina u Srbiji i regionu već godinama nalazi se na Kosovu. Narkotici se na KiM transportuju uglavnom iz Turske, koja je, opet, tranzitna zona za heroin koji se proizvodi u Avganistanu, najvećem svetskom uzgajalištu opijuma – kaže za naš list izvor upoznat sa trgovinom narkoticima u regionu.

 

“Blic” je u prošlogodišnjem serijalu intenzivno pisao o kosovskim krimi-klanovima, kojima je prodaja heroina i dalje primarni izvor bogatstva. Čak 80 odsto te droge stiže u Evropu baš preko KiM, procena je više svetskih policija. Osim policija skoro svih zapadnoevropskih zemlja, kao i Evropola, američka DEA, ali i Stejt department označavaju Kosovo kao jednu od najvažnijih tranzitnih stanica u prodaji heroina.

 

U izveštaju Stejt departmenta, ali i srpske BIA, konstatuje se da su glavni trgovci drogom na Kosovu porodični klanovi. Kao glavni punktovi šverca heroina pominju se Gnjilane i ozloglašeni Veliki Trnovac, čvorišta narko-biznisa.

 

IZVOR: Blic.rs / FOTO: P. Arhiva

Advertisements

error: