DOBRO PITANJE: Da li će kriptovalute zameniti papirni novac?

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Da li će papirni novac postati stvar prošlosti?

 

U prethodnom tekstu bilo je reči o ukidanju zlatne podloge i nekim od posledica koje su usledile nakon te Nixonove odluke 1971 godine.

 

U ovom tekstu će biti reči o sve većoj potrebi da se svet ponovo na neki način vrati na kontrolisanu emisiju monete u opticaju.

 

Po podacima centralne Evropske banke, svakih 30 dana u opticaj se pusti novih 80 milijardi evra. Tolika emisija novca imala bi osnove ukoliko bi standard i ekonomski rast Evropske unije i njenih članica imao konstantan mesečni rast. Što svi znamo da to nije slučaj.

Kada je 1. Septembra 2001 počela tzv ,,Euro groznica” iz centralnih, ka komercijalnim bankama upućeno je 664 milijare evra štampanih u 11 štamparija. Više od 5000 blindiranih kamiona je prevozilo novac.

 

Zamiljivo je pomenuti da Velika Britanija koja nije bila u prvih 12 zemalja na spisku za gore pomenuti novac – je već krajem te godine imala krivotvorene evre.

Trenutno je u opticaju, po podacima centralnih banaka više od 25% krivotvorenog novca. Ista je situacija i u Srbiji. To je još jedan od razloga zašto se sve veći broj Evropskih zemalja odlučuje na redukovanu upotrebu, ili potpuno ukidanje štampanog novca.

 

Sa druge strane, novac na platnim karticama je sve više i lakše dostupan cyber kriminalu. Sve su češće situacije krađe novca na taj način. Imajući u obzir sve do sada navedeno, sve je uočljivija potreba za upgradeom postojećeg platnog i monetarnog sistema.

Advertisements

 

Na koji je način kripto novac ili digitalni novac, odgovor i rešenje na trenutne izazove!?

Sam proces proizvodnje stručno rečeno ,mining’ (rudarenje) ili kopanje, kripto valuta, onemogućava i rešava osnovni probelem.

Proces proizvodnje kripto valuta nejlakše je shvatiti kroz proces matematičkog algoritma. Pojednostaviću, ako se po određenom matemaičkom agloritmu, računaru da zadatak da putem kombinatorike uz korišćenje svih matematičkih operacija, dođe do svih mogućih rešenja broja 10, onda bi to izgledalo ovako; 1+9=10, 2+8=10, 2×5=10, 3456-3446=10, 150:15=10, 25-5:2=10 itd… Potencijalnih rešenja agoritma za broj 10 je ogroman! Ako bi uzeli za primer neki trocofreni broj, broj rešenja algoritma se mnogostruko uvećava.

 

Svako to jedno rešenje algoritma, predstavlja jednu jedinicu, ili jedan apoen kripto valute.

 

Primera radi, dobro nam svima poznati Bitcoin ima 21 milion jedninica, odnosno 21 milion rešenja algoritma, što će reći da je moguće doći isključivo do 21 milion Bitcoina i ni jedan preko toga.

Sva ta rešenja su jedinstvena, unikatna! Ne može se naći još jedno rešenje, da bi se proizveo još jedan Bitcoin (BTC). Prosto rečeno, to su sva moguća rešenja vezana za taj konkretni broj i konkretnu kriptovalutu.

 

TELEGRAF / PROFIMEDIA

Advertisements

error: