POBUNA U EVROPSKOJ UNIJI! Italija želi da izađe!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Evro je kao zgrada bez izlaza, rekao je lider konzervativne stranke Vilijam Hag, a iskustvo Italije u prethodnih 20 godina to i pokazuje.

 

Pridružili su se jedinstvenoj valuti krajem devedesetih, a Italija je jedan od prvih potpisnika koja je očajnički želela da bude u prvom talasu monetarne unije.

Međutim, nikada nije došlo do realnog sagledavanja činjenica, da li bi zemlja poput Italije, zapravo mogla da se nosi sa rigoroznošću članstva u jednoj monetarnoj uniji.

 

Kada su shvatili da Italija ne može da ispuni određene kriterijume, pravila su “savijena”, ali rezultat nije bio slavan – izgubile su se dve ekonomske decenije u kojima životni standard stagnira.

Sa dolaskom novog premijera koalicione vlade Lige i Pokreta pet zvezda Đuzepea Konte otvorila bi se mnoga pitanja ostanka Italije u zoni evra.

 

Koliko će dugo trajati vlada, hoće li Italija napustiti evrozonu, kako će reagovati finansijska tržišta, samo su neka od pitanja koja se postavljaju nakon što su Liga i Pokret pet zvezda (M5S), posle 10 dana pregovora, predsedniku Italije predstavili Kontea, zajedničkog kandidata za premijera koalicione vlade.

Advertisements

 

Glavno pitanje je: Hoće li Italija izaći iz evrozone?
Dve stranke žestoko su kritikovale evro i čak “stavile crno na belo” u svoj zajednički program izlazak iz evrozone. Međutim, ni Liga ni M5S ne zalažu se za jednostrani izlazak, odnosno za situaciju u kojoj bi izašla samo Italija.

 

Liga smatra da je evro “pogrešan ekonomski i socijalni test”. Zalaže se za seriju reformi i koordinirani izlazak iz monetarne unije zajedno sa drugim zemljama.

Iako nisu krili da nema ljubavi prema evru, njihov plan da se uspostavi procedura da zemlje napuste evrozonu je delimično propao.

 

Nije teško videti zašto. Da su finansijska tržišta smatrala da je nova populistička vlada ozbiljna zbog napuštanja jedinstvene valute, obveznice italijanske vlade postale bi rizične.

 

IZVOR: B92

Advertisements

error: