MILIJARDER VOREN BAFET: Bitcoin je otrov za pacove

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Prošlog vikenda je u sedištu kompanije Vorena Bafeta “Berkšir hatavej” u Omahi, Nebraska, održan godišnji sastanak deoničara, a 87-godišnja ikona investicionog sveta osvrnula se na svoju novu kupovinu “Eplovih” akcija, odbila da zauzme stav o kontroli oružja i prokomentarisala kriptovalutu bitkoin.

 

-To je verovatno otrov za pacove na kvadrat – rekao je Bafet.

Da li je Bafet u pravu? Tehnološki prodor bitkoina omogućava svakome ko ima internet da kupuje i prodaje nešto vrednosti koja niti je povezana sa državom niti sa bankom. Ovo dalje omogućava slobodnom tržištu da odluči šta potražnja i cena treba da budu za novac.

 

Građani mogu da zamene svoju valutu za bitkoin, izbegavajući hiperinflaciju i pad vrednosti novca koji preti da ugrozi njihovu potrošačku moć. Međutim, prema pisanju portala Valuewalk.com, postoji razlog zašto se vlade plaše bitkoina i zašto pokušavaju da potisnu trgovanje i posedovanje digitalnih valuta. Milioni takvih građana zabrinjavaju autokrate i diktatore širom sveta, piše portal. Kad izgube kontrolu nad novcem, oni gube kontrolu nad građanima.

Advertisements

 

-Ako kupite, na primer, farmu, stan ili započnete biznis, to je savršeno zadovoljavajuća investicija. Vi gledate da vam ona vrati uloženo. Međutim, ako kupite nešto poput bitkoina ili drugih kriptovaluta, vi nemate ništa što je proizvelo nešto. Samo se nadate da će sledeća osoba platiti više – rekao je nedavno Bafet, dodajući da to nije investicija već spekulacija.

 

Tačno je da većina kriptovaluta nema stvarne proizvode, stoga ni upotrebljivu vrednost. Ali kako se svet povezuje digitalno, nama treba ekonomija koja može da upravlja ovim novim mrežama i obezbeđuje digitalne i stvarne izvore. Većina ranih investicija su ekstremno spekulativne i teške za proceniti i u tome je razlika između kupovine stana u razvijenom kraju i kupovine zemlje u nedođiji. Gola zemlja može imati mnogo dobrih strana ako se razvije okolina, ali nema garancije da ćete povratiti novac.

 

A kriptovalute su upravo najtraženija parcela na tržištu i ljudi plaćaju preterane premije da dobiju svoj deo. Rane investicije su poznate po tome što ili vrate 1.000 odsto ili nula. Stvarnost će zaista svesti većinu kriptovaluta na nulu, ali neke će dati proizvode koji će promeniti svet, smatra Valuewalk.com.

 

IZVOR: Blic

Advertisements

error: