SVAŠTA! Profesor osuđen zbog časa istorije na Kalemegdanu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Nastavnici koji se usude da prenošenje školskog gradiva ne svedu na tablu, kredu i udžbenik, već svoje đake vode na znamenite istorijske i kulturne lokacije – mogu da završe kod sudije za prekršaje.

 

Upravo u takvoj pravnoj „zoni sumraka” našao se Zoran Pavlović, profesor istorije u OŠ „Despot Stefan Lazarević”.

 

Dok govori o onome šta ga je snašlo, u ruci drži opipljiv dokaz da sve to nije samo ružan san. Crno na belo, u presudi Prekršajnog suda u Beogradu navedeno je da je okrivljeni profesor istorije kriv zato što je „pružao usluge turističkog vodiča, odnosno informacije o kulturnoistorijskim karakteristikama lokaliteta grupi dece učesnika manifestacije “Mala matura – veliko srce”, a ne ispunjava propisane uslove iz Zakona o turizmu”.

 

Proglašen je krivim zato što je osnovcima na Kalemegdanu govorio o prestonici srpske države i izgradnji bedema i kula Beogradske tvrđave u doba despota Stefana. Izrečena mu je mera opomene i naloženo da škola u kojoj radi plati sudske troškove.

 

Pavlović nema položen stručni ispit za turističkog vodiča, ali se i bez tog sertifikata odvažio da deci skrene pažnju na materijalne tragove prohujalih vremena, kad su se već našli na poprištu nacionalne istorije. Zato je ova priča poučna i za sve njegove kolege kojima nije teško da suvoparne lekcije đacima dočaraju na terenu.

Advertisements

 

– U obilazak Kalemegdana tog 21. maja prošle godine poveo sam dvadesetak đaka OŠ „Despot Stefan Lazarević” i njihove goste, decu sa Kosova i Metohije. Prema planu manifestacije „Mala matura – veliko srce” koju su organizovali Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo za Kosovo i Metohijui grad Beograd, a ta aktivnost je i u skladu sa programom i planom naše škole. Dok smo prolazili pored kule koju je podigao despot Stefan Lazarević, deci sam objašnjavao po čemu je taj deo tvrđave značajan. Tada nas je zaustavila turistička inspekcija. Pitali su ko sam i da li imam licencu za obavljanje posla turističkog vodiča. Objasnio sam da se ne bavim turizmom, da me je škola uputila… Insistirali su da naprave zapisnik. Nije mi bilo jasno zašto me legitimišu – prepričava Pavlović.

 

Lane u septembru mu je stigao poziv da sejavi Prekršajnom sudu zbog optužbe da je neovlašćeno pružao usluge turističkog vodiča. Program manifestacije, izjava direktora škole da je tog dana bio na službenom zadatku na osnovu godišnjeg plana rada škole, kao ni drugi dokazi, nisu bili dovoljni za oslobađajuću presudu. Uprkos tome što nastavnik istorije ima pravo i preporuku prosvetnih vlasti da učenike vodi u obilaske kulturnoistorijskih spomenika – početkom ovog meseca, stigla je presuda: kriv je!

 

– Ne radim u turističkoj nego u obrazovnovaspitnoj delatnosti, po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zbog čega sam kriv? Zato što u Zakonu o turizmu ne stoji da nastavnici mogu da vođe đake u obilazak spomenika istorije? Mnogo je bolje držati čas istorije na mestu nekog istorijskog događaja, kada za to postoje uslovi. Najmanje 70 puta sam to i uradio za 11 godina nastavničkog staža. Zar je to za osudu – negoduje Pavlović.

 

ALO.RS

Advertisements

error: