NOVI TALAS MIGRANATA! Ka Srbiji krenulo milion ljudi!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Novi talas migranata krenuo je balkanskom rutom prema Zapadnoj Evropi. Ovaj put većina izbeglica bira puteve preko Bosne i Hrvatske. Vlasti BIH smatraju da Srbija i Crna Gora nedovoljno čine na kontroli granica i zato su najavili da će im uputiti protestnu notu.

 

Bosna i Hercegovina je pod sve većim pritiskom migranata, upozorava predsedavajući Saveta ministara BIH Denis Zvizdić. Takođe je najavio i slanje protestne note, tvrdeći da Beograd zatvara prihvatne centre i žmuri pred kriminalnim bandama koje organizovano prebacuju izbeglice iz Srbije u BIH.

 

“Nismo dobili nikakvu notu, niti nam se iko obratio tim povodom. Srbija je suočena sa tim problemom više godina i nikad nikome nismo slali note. Ako postoje problemi, treba da se razgovara kako da se reše”, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

 

Situacija koja se dešava u Bosni posledica je globalne migracije i to od Srbije ne zavisi, kaže za N1 Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila. Dodaje da je na snazi ruta privremenog karaktera, jer Bosna nije teritorija kroz koju se lako prolazi.

 

“Ovo sada što se dešava u poslednjih nekoliko meseci govori o tome ili da je krijumčarenje značajno ojačalo, pa je sada uspelo da prevaziđe napore bosanske policije ili da se krijumčarenje i migracija odvija ne preko Drine gde je to bilo lako kontolisati, nego dublje u centralnu Bosnu iz pravca Sandžaka”, kaže Đurović.

Advertisements

 

U Komesarijatu za izbeglice tvrde da svi prihvatni centri rade u punom kapacitetu i da se u Srbiji trenutno beleži blagi pad broja migranata. Trenutno ih ima oko 3200. Poručuju da ih je na ulicama sve manje, jer je većina zbrinuta u centrima.

“Oni imaju i prema zakonu slobodu kretanja, znači mi smo centri otvorenog tipa i oni imaju pravo da izađu, imaju obavezu da se vrate uveče u kamp, tako da je u tom nekom smisli.. Oni nisu u zatvoru znate, oni mogu da se kreću po zemlji sa tom potvrdom o izrađenoj nameri”, kaže Svetlana Palić iz Komesarijata za izbeglice.

 

Izbeglice u Srbiju i dalje ulaze iz pravca Makedonije i Bugarske.

“Ono što je zabrinjavajuća praksa, jeste čak i kada ljudi prođu kroz Bosnu i uđu u Hrvatsku da po našim informacijama s terena, Hrvati ljude voze do srpske granice i guraju ih nazad u Srbiju što sve ukazuje da smo mi jedna tampon zona migracije i da mi iz te pozicije teško možemo da izađemo u budućnosti”, kaže Radoš Đurović.

 

N1 SRBIJA / AP

Advertisements

error: