VUČIĆ: Srbija ide u EU a ne ka Rusiji!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije optimista kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, da to nije lako, jer još uvek postoji puno mržnje, ali da se mora preći preko toga i da će Srbija i dalje ulagati napore za iznalaženje kompromisa.

 

– Ako me pitate da li sam optimista, nisam. Ali, u svakom slucaju mi ćemo uložiti velike napore da se postigne kompromis. Ne mogu garantovati da će i druga strana uciniti isto – rekao je Vučić u intervjuu za madridski dnevnik El Pais, koji konstatuje da je Kosovo, inače, velika prepreka koju će srpski predsednik, kako kažu, morati da prevaziđe.

To, međutim, kaže Vučić, nije lako.

– Postoji puno mržnje i dalje ( između Srba i Albanaca), ali moramo preći preko toga i pokušati da nađemo kompromis – istakao je srpski predsednik, za španski dnevnik objašnjava da je Kosovo pre 10 godina jednostrano proglasilo nezavisnost, a da evropski partneri smatraju da je sporazum između Beograda i Prištine ključni za pristupanje Evropskoj uniji.

Advertisements

El Pais ukazuje da se Vučić suočava i sa snažnim nezadovoljstvom unutar Srbije, gde Pravoslavna crkva smatra da je Kosovo srce Srbije i kolevka srpskog naroda, te da ako je napuštanje Kosova previsoka cena koju Srbija treba da plati za ulazak u EU i nije, kažu, vredna toga.

 

Vučić na to kaže da je povređen zbog takvih razmišljanja.

Na opasku da skeptični evropski lideri ne gledaju blagonaklono na to prijateljstvo Srbije i Rusije, Vučić kaže da “nema ničeg pogrešnog u tom prijateljstvu”.

– Rusi, kao i Španci, podržavaju naše teritorijalno jedinstvo, ako dođete u Srbiju i pitate ljude koga više volite: Špance ili Dance, 90 odsto će reći da su to Španci, jer i oni imaju “svoje Kosovo”.

Dodao je da španski premijer Marijano Rahoj nije prisustvovao samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji zbog prisustva kosovskih lidera.

 

IZVOR: Informer / FOTO: Tanjug

Advertisements

error: