Maturantima Romima priznavaće se i NETAČNI upisani odgovori!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Svi smo čuli za pozitivnu diskriminaciju. Neki je odobravaju, drugi ne. Ipak, da li je zaista u redu ono što će se ove godine kao novo pravilo primenjivati na prijemnim ispitima za srednje škole i fakultete?

 

Reč je o tome da će đaci koji su se do 14.05. ove godine izjasnili kao Romi (dovoljno je bilo da se uz saglasnost roditelja tako izjasne, nikakvi „dokazi” nisu bili potrebni) imati bolje uslove za polaganje prijemnog ispita od ostalih. Tačnije, broj bodova na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita biće uvećan za 30% od broja koji im nedostaje do 100 bodova. Šta to znači?

Advertisements

 

To znači da će detetu romske nacionalnosti koje tačno uradi 10 zadataka, a 10 uradi pogrešno biti priznata i 3 pogrešno urađena zadatka.

 

Nije sporno da Romi jesu na izvestan način diskriminisani u društvu, ali da li to znači da je u redu da pre nekog ko je učio više dobiju mesto u školi ili na fakultetu? Da li je neko razmišljao kako će se osećati dete koje će se u željenoj školi naći „ispod crte” jer je neko dobio bodove samo na osnovu nacionalne pripadnosti?

 

Šta vi kažete, da li je ovo ispravan potez ili ne?

 

IZVOR: Zelenaucionica.com / FOTO: Facebook

Advertisements

error: