ORBAN ZABRANIO SOROŠA! Nakon 35 godina mora da ode

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Iz Fondacije Džordža Sorosa najavljuju povlačenje iz Mađarske zbog toga što Orbanova vlada usvaja zakone poznatije kao “Stop Soros”.

 

Nevladina organizacija američkog milijardera mađarskog porekla Džordža Sorosa premešta se iz Budimpešte u Berlin, usled “represivne političke i pravne atmosfere” u Mađarskoj.

Odluka da se selidbi doneta je zbog toga što vlada priprema paket zakona nazvanih “Stop Soros”, kojim se uvode restrikcije u za nevladine organizacije, navodi se u saopštenju Fonda.

 

“Vlada Mađarske omalovažava i pogrešno predstavlja naš rad i suzbija civilno društvo zarad političkih poena, koristeći taktiku bez presedana u istoriji Evropske unije”, navodi predsednik Fonda za otvoreno društvo Patrik Gaspar u saopštenju.

Advertisements

 

Premijer Mađarske Viktor Orban, koji je prošlog meseca osvojio novi mandat na izborima, najavio je da će uvesti restriktivne mere za nevladine organizacije – poznate i kao “Stop Soros” zakone.

 

“Takozvani Stop Soros zakoni su poslednji u nizu takvih pokušaja. Postalo je nemoguće zaštititi naš rad i zaposlene u Mađarskoj od proizvoljnih odluka vlade”, navodi Gaspar u saopštenju.

 

Vlada Mađarske nije komentarisala ovu odluku.

Predloženi zakoni obrazlažu se interesima nacionalne bezbednosti, a ‘njima se, između ostalog, predviđa zabrana nevladinim organizacijama da zastupaju ili savetuju tražioce azila ako za to nemaju licencu vlade.

 

B92 PORTAL

Advertisements

error: