ČOVEK IZ ĐINĐIĆEVOG VREMENA: Od šofera i savetnika do milionera!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Nosioci javnih funkcija dužni su da objasne kako su došli do novca kojim su platili stan, kuću, automobil ili jahtu, a čija cena ne odgovara njihovim realnim primanjima, poručuje Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka i bivši član odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

 

Jedan od primera je Zoran Janjušević, nekadašnji savetnik ubijenog premijera Zorana Đinđića, koji je više puta u proteklih 10 godina bio optuživan za finansijske malverzacije. On danas živi u vili čija je vrednost procenjena na oko pet miliona evra, a u vreme kada je stekao bogatstvo radio je u državnim organima.

 

Odgovor na logično pitanje kojim novcem je kupio luksuznu nekretninu nije poznat, kao što je za srpsku javnost još uvek nepoznanica i ko je tetka iz Kanade koja je ministru odbrane Aleksandru Vulinu pozajmila 205.000 evra za kupovinu stana od 107 kvadrata u Beogradu.

 

Ko finansira luksuzni život Čedomira Jovanovića, lidera LDP, i njegove porodice višegodišnja je misterija, a i Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije, koji se onoliko hvalio da je čovek iz naroda, odbija da tom istom narodu položi račune i kaže kako je platio petosoban stan u Beogradu ili kuću u Bajčetini, vikendice na Savi….

Advertisements

– Zakon o poreklu imovine nije srećno rešenje, ali u ovakvoj situaciji to je jedino rešenje. Pitanje je zašto se taj zakon – i posle dve godine visokofrekventnih političkih najava da će se doneti – ne donosi. Političari su dužni da objasne kako su došli do svoje imovine, a jedan od mehanizama bi mogao da bude taj zakon o poreklu imovine – kaže Stojiljković za Kurir i dodaje:

 

– Poreska administracija bi morala to da pokazuje, da imaju uvid u to koliko prihodi mogu da pokriju imovinu, ali ukoliko to ne funkcioniše, zašto se zakon o poreklu imovine ne donosi?
Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija podseća da je u ekspozeima premijera iz 2016. i 2017. najavljeno donošenje posebnog zakona o ispitivanju porekla imovine i da sadržaj tog zakona još uvek nije poznat.

– Pretpostavlja se da bi on mogao da donese mogućnost dodatnih provera podataka o imovini i prihodima i da bi, u slučajevima kada ne postoji dokaz o tome da je imovina stečena na zakonit način, bilo uvedeno dodatno oporezivanje. I dalje nije jasno na koga bi se taj zakon odnosio. Ali u svakom slučaju bi se moglo očekivati da će neki od slučajeva o kojima ste pisali biti predmet ispitivanja jednom kada takav zakon bude donet – kaže Nenadić.

 

IZVOR: Kurir / FOTO: Tanjug

Advertisements

error: