HAOS U JERUSALIMU! 54 mrtvih zbog otvaranja USA ambasade!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Najmanje 43 osoba je poginulo, a više od 1.800 je povređeno u sukobu s izraelskim vojnicima na granici s pojasom Gaze, gde se danas, uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu, odvijaju nasilni palestinski protesti.

 

Demonstranti su se okupili duž granice, na vrhuncu šestonedeljnih protesta protiv blokade granice i otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu, i bacaju na izraelske vojnike kamenice, zapaljene gume i slično, na šta ovi uzvraćaju bojevom vatrom.

 

Izraelske snage su, prema navodima svedoka, ispalile i suzavac na demonstrante koji su se smestili u šatorima kod granične ograde.

 

Novinar AP je izvestio da su izraelske snage pogodile u noge dvojicu Palestinaca kod ograde, a da su se već okupile stotine ljudi na oko 150 metara od granične ograde.

Advertisements

Agencija navodi da se očekuje da protesti eskaliraju tokom dana, na 70. godišnjicu osnivanja Izraela, a da se širom pojasa Gaze sa zvučnika na džamijama pozivaju Palestinci da se pridruže takozvanom “Velikom maršu povratka”.

 

Ranije danas, agencije su izvestile da su izraelski vojni avioni pustili pamflete iznad pojasa Gaze, upozoravajući palestinske stanovnike, da će rizikovati svoje živote ako se približe granici tokom masovnih protesta.

 

Izraelska vojska saopštila je da će “reagovati na svaki pokušaj oštećenja bezbednosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu”, preneo je AP.

 

TELEGRAF.rs / FOTO: AP

Advertisements

error: