Počela RASPRODAJA i PRIVATIZACIJA srpskih banja

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Republička direkcija za imovinu i Republički fond za PIO oglasili prodaju banjskog kompleksa “Žubor” u Kuršumlijskoj banji.

 

DUGO najavljivana privatizacija srpskih banja je počela, a Kuršumlijska je prva u nizu 30 propalih lečilišta koju su Republička direkcija za imovinu i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje pre nekoliko dana oglasili na prodaju. Banjski kompleks “Žubor” u Kuršumlijskoj banji dobiće novog vlasnika, ali ne i izvorište geotermalne vode – ono ostaje državno.

 

Vlada Srbije donela je nedavno odluku o prodaji, a budući kupac će način korišćenja i eksploataciju termalnog izvora regulisati u skladu sa uslovima i postupkom propisanim odredbama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

 

U prvom paketu privatizacije na spisku su još i Specijalna bolnica Bujanovac, Banja Koviljača, Niška, Zlatibor, Sokobanja, Ribarska, “Merkur” u Vrnjačkoj Banji, “Gejzir” u Sijarinskoj, kao i Institut za lečenje i rehabilitaciju u Niškoj Banji i “Termal” u Vrdniku.

Advertisements

 

U Kuršumlijskoj banji je oglašen hotel “Žubor”, ukupne površine oko 16.000 kvadratnih metara, sa pratećim objektima i 95.902 kvadrata zemljišta. Početna cena za ceo banjski kompleks je oko 2,6 miliona evra. Po istom modelu nastaviće se i privatizacija ostalih banja.

 

Profesor Božo Drašković iz Instituta ekonomskih nauka smatra da problem sa prodajom Kuršumlijske banje leži u tome što najpre nije utvrđen njen vlasnik. Po njemu, ne može država da oglašava prodaju nečega što nije u njenom vlasništvu, već je to imovina PIO fonda.

Profesor smatra da neka lečilišta uopšte ne treba prodavati i da je nemoguće da se sva prodaju po istom modelu. Dobra stvar je, kaže, što izvori nisu oglašeni.

 

IZVOR: Novosti / FOTO: Arhiva

Advertisements

error: